Spring naar inhoud

5 SEO Tips voor Kleine Ondernemers

Leestijd: 6 minuten

Hoe laat jij als ondernemer jouw bedrijf groeien? Een belangrijk onderdeel hiervan is beter vindbaar worden op het internet. Door het verbeteren van je SEO, kun jij ervoor zorgen dat je beter gevonden wordt. 

Maar ten eerste: wat is SEO en waarom is het zo belangrijk?

Wat is SEO en waarom is het zo belangrijk?

Zoals hierboven al genoemd, is het belangrijk te werken aan het verbeteren van je SEO om beter vindbaar te zijn met je website of webshop.  SEO is de afkorting voor “Search Engine Optimization”. In het Nederlands heet dit Zoekmachine Optimalisatie.

Door te werken aan het verbeteren van je SEO, heeft je website meer kans om hoger te verschijnen in de organische zoekresultaten.

Jouw website kan namelijk op twee verschillende manieren gevonden worden. De eerste manier is via SEA (Search Engine Advertising). Dit zijn vaak de eerste één tot drie zoekresultaten, waarvoor bedrijven geld betalen. En de tweede manier is via SEO. Dit zijn de organische zoekresultaten. 

Ranken in organische zoekresultaten is gratis, waardoor dit een hele handige manier is om beter vindbaar te worden in de zoekmachines. En de volgende 5 tips gaan je helpen om de organische zoekresultaten te domineren!

Tip #1: Maak een plan

De eerste stap om je SEO te verbeteren is door een plan te maken. Het verbeteren van je SEO bestaat namelijk niet uit het zomaar toevoegen van enkele zoekwoorden, om daarna te hopen op een beter vindbare website.

Een van de beste manieren om de SEO van je website te verbeteren is door te gaan bloggen. Door iedere maand enkele blogberichten te schrijven over een onderwerp in jouw branche, zul je met jouw website meer autoriteit gaan opbouwen. Dit komt doordat Google hierdoor jouw website steeds meer gaat zien als een leidende website binnen je branche.

Ieder artikel is dus een nieuwe kans voor je ideale klant om jouw bedrijf te ontdekken. Wanneer je regelmatig een blog schrijft, zullen er steeds meer bruggetjes worden gebouwd naar jouw website, wat de vindbaarheid van je website enorm kan verhogen.

Niet alleen kun je starten met bloggen. Ook kun je via de JouwWeb Editor de SEO van je pagina’s én webshop producten verbeteren.

SEO Instellingen JouwWeb
SEO Instellingen JouwWeb pagina
SEO Instellingen JouwWeb
SEO Instellingen JouwWeb producten

Wanneer je de SEO van zowel je website pagina’s en webshop producten verbetert, zullen ook deze onderdelen van je website beter vindbaar worden in de organische zoekresultaten. 

Maak dus een kort, bondig plan over welke stappen je wil zetten om beter vindbaar te worden via SEO.

Tip #2: Vind de juiste zoekwoorden

De tweede stap om de SEO van je website te verbeteren is door onderzoek te doen naar de juiste zoekwoorden.

Het vinden van de juiste zoekwoorden lijkt enorm lastig, maar met de volgende tips kun je eenvoudig achterhalen welke zoekwoorden jij kunt gebruiken om hoger te ranken.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “Waar wil ik op gevonden worden?”

Laten we het volgende voorbeeld gebruiken: armbandjes. 

Optie 1: Gratis

Een hele handige manier om te bepalen welke zoekwoorden jij kunt gebruiken voor je website of webshop is door je hoofdonderwerp in de zoekbalk in te voeren:

Voorbeeld SEO

Hier laat Google de zoekwoorden zien waar mensen in Nederland het meest naar zoeken. Wanneer je deze zoekwoorden hebt opgeschreven kun je steeds een letter van het alfabet toevoegen (A, B, C, D en verder), waarna er meer zoekresultaten verschijnen. 

Voorbeeld SEO

Hoe langer het zoekwoord is, hoe hoger de kans dat jij hiervoor zal ranken, omdat er minder concurrentie is. Deze langere zoekwoorden worden ook wel “long-tail zoekwoorden” genoemd.

Optie 2: Betaald

De tweede optie om zoekwoorden onderzoek te doen is door gebruik te maken van een betaalde tool. Een handige tool met een goede prijs/kwaliteit verhouding is Ubersuggest. Deze tool kun je gebruiken om zoekwoorden onderzoek te doen en zoekwoorden te kiezen met minder concurrentie.

Meer over Ubersuggest lees je in dit artikel.

Tip #3: Schrijf pakkende content

Wanneer je enkele zoekwoorden hebt gevonden is het belangrijk om deze te verwerken op je website of webshop.

Stel, we hebben het zoekwoord “Armbandjes draad kopen” gekozen om te verwerken op onze website. Dit zoekwoord kunnen we verwerken op verschillende manieren:

Kans #1: Een nieuw product

Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een product te gaan verkopen dat past bij het zoekwoord. Hierna is het belangrijk om het product goed te optimaliseren voor SEO. In de omschrijving van het product is het daarom belangrijk om het zoekwoord enkele keren terug te laten komen.

Voorbeeld SEO
SEO Instellingen JouwWeb producten

Kans #2: Een blogbericht schrijven

Een andere manier is om een blogbericht te schrijven over het zoekwoord “Armbandjes Draad Kopen”. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over tips bij het kiezen van draad, adviezen over het gebruik of het uitlichten van enkele producten die aansluiten bij dit zoekwoord.

Door deze twee kansen te benutten en dit proces keer op keer te herhalen, verbeter je in een rap tempo de vindbaarheid van je website. 

Tip #4: Verbeter je content

Wanneer je bent begonnen met het schrijven van blogberichten en het optimaliseren van je producten voor SEO, is het belangrijk om te starten met het verbeteren van je content.

Loop regelmatig je producten na met een kritisch oog op SEO. Stel jezelf dan de volgende vragen:

1. Maak ik bij dit product gebruik van zoekwoorden?
2. Kan ik eventueel vaker dit zoekwoord of gerelateerde zoekwoorden laten terugkomen?

Deze twee vragen kun je jezelf ook stellen wanneer je kritisch naar je blogberichten kijkt. Ook hier is het belangrijk om regelmatig de blogberichten te updaten, informatie toe te voegen en eventueel wat nieuwe zoekwoorden toe te voegen.

Belangrijk: pas op met het toevoegen van te veel zoekwoorden! Hierdoor kan Google je website gaan zien als spam, waardoor je lager kan ranken. Zolang je blogberichten goed leesbaar zijn en natuurlijk overkomen hoef je hier niet bang voor te zijn.

Tip #5: Blijf zoeken naar kansen

De vijfde stap om je SEO te verbeteren is door maandelijks onderzoek te doen naar SEO kansen.

Het verbeteren van de vindbaarheid van je website is een continu proces. Daarom is het belangrijk dat je iedere maand een uurtje vrijmaakt om onderzoek te doen naar nieuwe kansen en ook je huidige SEO verbetert.

Wat zijn dan kansen?

Dit zijn nieuwe zoekwoorden waar je op gevonden wil worden en waar je blogberichten over kunt schrijven. Maar niet alleen dat, ook kun je nieuwe producten gaan aanbieden gebaseerd op de nieuwe zoekwoorden.

Hierdoor sluit jouw bedrijf beter aan op de vraag van de markt én kun je met jouw website sneller worden gevonden.

Conclusie

In dit artikel heb je 5 handige SEO tips gelezen die je kunnen helpen om beter vindbaar te worden als ondernemer. Maak een plan, vind long-tail zoekwoorden en verwerk deze in je productomschrijvingen en blogartikelen. 

Maar beter vindbaar worden online start natuurlijk met het hebben van een eigen website. Ben jij ondernemer en heb jij nog geen website? Maak dan nu een gratis account aan en lanceer vandaag nog jouw website.

Maak nu jouw website met JouwWeb!

1 response to “5 SEO Tips voor Kleine Ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *