Spring naar inhoud

10 Tips om een Succesvolle Blog te Starten

Leestijd: 7 minuten

Hoe start je een succesvolle blog? Om daar antwoord op te geven, hebben wij Stéphanie van Expeditie Aardbol geïnterviewd. Op haar blog komen gemiddeld 100.000 mensen iedere maand voor inspirerende reisverhalen!

Zij vertelt je graag meer over het starten van een succesvolle blog.

#1. Wanneer ben je begonnen en wat was jouw drijfveer?

Ik ben begonnen met bloggen in de zomer van 2014! Toendertijd was ik een freelance journalist voor onder andere NU.nl, maar ik merkte dat ik daar niet mijn creativiteit in kwijt kon. Wanneer je voor jezelf schrijft heb je de volledige vrijheid in wat je schrijft en hoe je het schrijft… en dat miste ik!

Maar hieruit ontstond wél een idee: “Wat als ik nu een eigen platform maak?”. Ik begon te brainstormen over een naam, wat toch wat lastiger was dan ik had gedacht. De namen van de bestaande reisblogs vond ik een beetje saai, want overal kwam het woordje “reis” in voor. 

Toen kwam Expeditie Aardbol in mij naar boven. Ik vond dit een pakkende naam voor mijn nieuwe blog. 

Het eerste jaar combineerde ik mijn blog met mijn baan, maar na het tweede jaar kon ik er een beetje geld mee verdienen. Na het vijfde jaar kon ik mijn inkomen volledig uit mijn passie halen. 

Expeditie Aardbol Interview

#2. Hoe zagen de eerste dagen van jouw blog eruit?

Het was eerst mijn hobby. Elke vrije minuut die ik had, maakte ik notities en schreef ik opzetjes voor mijn blogs. Wat ik probeerde te doen was het schrijven van twee artikelen per week.

Iedere avond nadat ik thuis kwam van werk schreef ik mijn eigen reisverhalen. Het was iets waar ik nooit over uitgepraat was! Ik was immers gek op reizen, dus hierover schrijven was voor mij enorm leuk. Voor mij voelde het echt als een verlengstuk van de verhalen die ik aan vrienden vertelde.

#3. Wanneer begon Expeditie Aardbol hard te groeien?

Het eerste jaar groeide de blog enorm langzaam. Dat was niet alleen bij mij zo, want bloggen kost gewoon veel tijd. Gelukkig was de markt nog niet zo verzadigd als nu. Wanneer je nu een reisblog begint is dit een heel stuk lastiger.

In het tweede jaar van mijn blog begon ik met het verdienen van mijn eerste inkomen. Het had wél een aanlooptijd van twee jaar, waar je op voorbereid moet zijn wanneer je geld wil verdienen met bloggen. 

Houd er dus rekening mee dat het minimaal een heel jaar moet groeien en je de fundering moet bouwen. Dit deed ik door twee artikelen per week te schrijven. Dit waren dus ruim 200 artikelen in twee jaar tijd!

Wanneer je start hoef je niet alles te weten over SEO en zoekwoorden. Mijn artikelen waren aan het begin helemaal niet geoptimaliseerd. Het belangrijkste is dat je gewoon start.

Wat ik nu merk is dat mijn oudere artikelen tot op vandaag ook nog gelezen worden. Sterker nog, de populairste artikelen zijn de oudere artikelen die begonnen te ranken op Google. 

Tsja… het valt vies tegen hoe lang het duurt voordat een artikel “rijpt” en begint te ranken. Dit kan goed een paar maanden duren. 

De persoon met de langste adem wint het spel. En wat bij mij scheelde was dat ik het de eerste twee jaar niet deed met de intentie om geld te verdienen, maar om mijn hobby te beoefenen. Hierdoor heb ik het vol kunnen houden, want ik vond het super leuk om te schrijven!

Stephanie Versteeg Expeditie Aardbol-1

#4. Welke tips zou jij de jonge Stéphanie willen geven?

Aan de ene kant had ik gewild dat ik het professioneler had aangepakt, maar aan de andere kant ging de opstart van mijn blog erg goed omdat ik dit juist niet deed. Wellicht dat ik had opgegeven wanneer ik ging bloggen met een zakelijke intentie. 

De tip die ik de jonge Stéphanie zou willen geven is dat je echt in de kracht van je eigen website moet geloven en geduld moet hebben. De persoon die het langste volhoudt kan succesvol worden. En een pro tip: probeer niet te afhankelijk te zijn van advertentie inkomsten. Die kunnen zomaar minder worden… denk maar eens aan de afgelopen jaren tijdens Corona.

#5. Wat is de allereerste stap om een blog te beginnen?

Bedenk een goede naam! Veel mensen veranderen steeds van naam of doen een “rebrand” omdat de huidige look and feel niet goed meer voelt. Denk dus goed na over je branding. Dit is de naam van je website, maar ook de kleuren en stijl. Kies iets dat blijft plakken en je over een jaar of 10 ook nog leuk vindt.

Daarna draait het om één ding: move before you’re ready! Gewoon starten! Stop met alles te veel tweaken en te perfectionistisch zijn. 

Begin in ieder geval, want je kunt later altijd nog dingen aanpassen. Het duurt erg lang om te ranken, dus start met schrijven. Als je start is één keer per week genoeg om te groeien, maar hierna zou ik zeker twee keer per week gaan schrijven. Wees vooral gepassioneerd over wat je schrijft, want dat is een belangrijk ingrediënt voor succes.

Expeditie Aardbol Interview

#6. Hoe vaak moet je een blog schrijven om te groeien?

Regelmatig. Zeker in een verzadigde markt moet je meer artikelen schrijven. Zoals ik al zei zou ik zeker twee keer per week schrijven, maar in het begin kan één keer per week voldoende zijn. 

In een minder verzadigde markt kan je sneller autoriteit opbouwen en meer kansen creëren. Focus dus echt op een bepaalde niche, want dan wordt je de specialist in jouw industrie. 

#7. Hoe kies je de juiste onderwerpen om over te schrijven?

Vroeger wilde ik gewoon schrijven over wat ik wilde delen. Maar nu ik een bedrijf run, zijn dit niet langer alleen de dingen die ik leuk vind om te delen. Nu is het een mix van wat ik zelf wil schrijven en welke mogelijkheden er zijn in Google. 

Het doen van zoekwoorden onderzoek is enorm belangrijk, helemaal wanneer je een concurrerende markt hebt. Je moet daarom niet zomaar gaan typen zonder kansen te spotten. Kies een zoekwoorden tool en bestudeer het volume per zoekwoord en de concurrentie. Schrijven over zoekwoorden met veel volume en weinig concurrentie zijn artikelen waar je meer succes hebt om op te ranken.

#8. Hoe kun je jezelf onderscheiden van de concurrentie?

Je kunt je onderscheiden door écht je eigen stijl aan te houden. Dit zijn je foto’s, het design van je site, maar ook je tone of voice. Blijf dus echt jezelf en probeer geen concurrenten te kopiëren. Jezelf zijn is belangrijk, want er is namelijk maar één jij!

Expeditie Aardbol Interview

#9. Welke manieren zijn er om geld te verdienen met bloggen?

De meest bekende manier is door het plaatsen van affiliate links en advertenties. Ook kunnen adverteerders je benaderen. Je zou aan deze partijen advertorials kunnen verkopen. Dit is branded content. 

Het is wél belangrijk dat je genoeg bezoekers hebt op je website om hier geld mee te verdienen. Anders is dit niet interessant genoeg voor adverteerders. 

Mijn eerste inkomsten waren uit affiliate marketing. Je kunt je bijvoorbeeld bij Bol.com aanmelden en via jouw unieke link producten aanbevelen aan je doelgroep. Deel niet zomaar producten, maar kies producten die je vanuit je eigen ervaring gebruikt en ook écht goed vindt. Zo bied je echt waarde aan je lezers. 

Mensen kopen van mensen en hebben meteen door wanneer je uit bent op geld verdienen.

#10. Welke laatste tips heb jij voor nieuwe bloggers?

Een simpele tip, die lastig is uit te voeren: de lange adem is het belangrijkst. Een blog starten is hard werken en kost veel tijd. Maar écht de moeite waard!

Conclusie

Ben jij benieuwd naar de blog van Stéphanie? Neem dan eens een kijkje op Expeditie Aardbol en laat je inspireren door haar vele reisverhalen.

Wil jij ook een blog starten? Maak dan nu een account aan en lanceer vandaag nog jouw nieuwe website. 

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *