Spring naar inhoud

5 Tips om te Starten met Online Verkopen in 2022

Leestijd: 8 minuten

Wil je starten met online verkopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan heb je geluk, want in dit artikel lees je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met online verkopen. We bespreken hoe je het juiste product kiest om te verkopen, hoe je een online webshop kan maken en hoe je jouw eerste bezoekers krijgt. Of je nu een beginner bent of al een eigen webshop hebt, deze tips gaan je helpen met succesvol verkopen online!

Tip #1: Schrijf een business plan

De eerste stap die je moet nemen om te starten met online verkopen is het schrijven van een business plan. 

Ik hoor je al zeggen: “Oh nee… een business plan!”

Om je gerust te stellen: dit is geen business plan van 80 pagina’s, ingewikkelde concurrentieanalyses en wiskundige berekeningen. Het doel van dit business plan is het voor jezelf overzichtelijk maken waar je bedrijf voor staat, wat je wil gaan doen en aan wie je jouw producten wil verkopen. Het is een beknopte samenvatting van de essentie van jouw bedrijf. 

Hierin is het belangrijk om de volgende elementen aan bod te laten komen:
1. De essentie: Een korte samenvatting van het volledige business plan.
2. De omschrijving van het idee: Hierin omschrijf je wat je wilt gaan verkopen.
3. De omschrijving van de markt: Hierin omschrijf je jouw doelgroep en wie je grootste concurrenten zijn. Het vinden van een specifieke doelgroep is zeer belangrijk om jouw webshop meer te onderscheiden.
4. De financiële analyse: Hierin omschrijf je wat je nodig hebt om te kunnen starten, hoe duur deze middelen zijn en een overzicht van de totale investering.

Wanneer je deze beknopte samenvatting hebt gemaakt, is het tijd om jouw bedrijf te registreren bij de Kamer van Koophandel. Na deze registratie krijg je een eigen KVK-  en BTW nummer. Deze moet je verplicht op je website vermelden. Dit artikel geeft een overzicht van welke andere informatie nog meer verplicht is op jouw website. 

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Tip #2: Kies het juiste platform

Wanneer je een korte samenvatting hebt gemaakt van jouw (toekomstige) bedrijf is het tijd om het juiste platform te kiezen om jouw nieuwe webshop mee te maken.

Waar je voorheen een webdeveloper meer dan €10.000 moest betalen om jouw webshop te bouwen, kan dit tegenwoordig al voor een paar honderd euro. 

Sterker nog, wanneer je jouw webshop via www.jouwweb.nl maakt kan dit zelfs voor minder dan €10 euro per maand en zijn de eerste 3 maanden volledig gratis!

De twee grootste voordelen om jouw webshop via JouwWeb te maken zijn:
1. Prijs: Voor slechts €8,50 per maand kun je al een eigen webshop maken. In het Pro en Business pakket van JouwWeb krijg je ook een gratis domeinnaam en een professioneel e-mailadres.

2. Eenvoud: Een webshop maken via JouwWeb is zeer eenvoudig. Je kunt jouw webshop al lanceren binnen 30 minuten. Dat is pas snelheid! Ook is de editor van JouwWeb zeer eenvoudig in gebruik en binnen enkele muisklikken heb je jouw wijzigingen doorgevoerd of nieuwe producten toegevoegd. 

Wanneer je jouw webshop via JouwWeb maakt is misschien wel het grootste voordeel dat je niet hoeft te coderen, of een derde partij hoeft in te schakelen wanneer je een wijziging wil doorvoeren. Dit kun je namelijk eenvoudig zelf doen, wat je veel kosten en tijd bespaart.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Nadat je een account hebt aangemaakt via JouwWeb en het juiste pakket hebt geselecteerd, kun je direct beginnen met het maken én inrichten van jouw webshop. 

Let hierbij goed op welke kleuren je gebruikt. De verkeerde kleuren kunnen de betrouwbaarheid van jouw website verlagen, terwijl het kiezen van de juiste kleuren jouw website een betrouwbaardere look and feel kunnen geven. Dat is iets waar iedere verkoper naar streeft. 

Tip #3: Vind producten die jij écht wil verkopen

De derde tip die we je willen geven om online te verkopen, is dat het belangrijk is om producten aan te bieden die je ook écht wil verkopen. Wanneer je geen enige vorm van enthousiasme hebt voor de producten die op jouw webshop staan, wordt het lastig om jouw onderneming de komende jaren verder te laten groeien. Een bekende webshop opbouwen kan namelijk een lang proces zijn. Het is daarom zeer belangrijk om passie te hebben voor wat je verkoopt, omdat dit het veel makkelijker maakt om jezelf te motiveren om aan je webshop te werken.

Maar welke producten kies ik dan om te verkopen?

Optie #1: Eigen producten
Besteed jij jouw vrije tijd aan het maken van creatieve producten? Armbandjes, sieraden, schilderijen of misschien wel het opknappen van auto’s? En wil jij van jouw hobby je werk maken? Dan is het verkopen van zelfgemaakte producten misschien niet zo’n slecht idee. 

Talloze JouwWeb gebruikers verkopen hun zelfgemaakte producten via hun JouwWeb webshop. Bekijk bijvoorbeeld Studio Handmade Heaven.

Het voordeel van het verkopen van zelfgemaakte producten is dat deze uniek zijn, waardoor je sneller boven de concurrentie uitsteekt.

Optie #2: Groothandel
De tweede optie om online producten te verkopen is door producten in te kopen bij een groothandel. Deze groothandels leveren uitsluitend business to business en zijn over het algemeen wat lastiger te vinden. Ook hebben veel groothandels eigen voorwaarden om te voorkomen dat klanten niet te veel met elkaar concurreren. Een van deze voorwaarden is dat je bijvoorbeeld een eigen KvK-nummer nodig hebt.

Het nadeel van inkopen doen bij een groothandel is dat dit vaak in grote aantallen gaat en de producten op jouw webshop minder uniek zijn dan wanneer je voor de eerste optie kiest.

Tip #4: Verdiep je in de verzendmogelijkheden

Wanneer je net een eigen webshop begint is het vaak nog eenvoudig om zelf de orders in te pakken en naar een verzendpunt te brengen. Maar wanneer je tientallen (of honderden) orders per week moet inpakken en verzenden, is het mogelijk om een contract te sluiten met de pakketvervoerder.

Over het algemeen vinden mensen de verzendkosten het grootste nadeel van online kopen. Hier kun je op inspelen door jouw producten gratis te verzenden vanaf een bepaald bedrag en de kosten door te rekenen in de verkoopprijs. 

Via JouwWeb kun je jouw producten verzenden via DHL, PostNL, DPD, GLS en ook UPS.

Tip #5: Schrijf blogartikelen voor extra bezoekers naar jouw webshop

Om succesvol online te verkopen heb je natuurlijk bezoekers nodig. Aan het begin kan het lastig zijn om deze bezoekers op jouw website te krijgen, aangezien deze nog geïndexeerd moet worden in Google. Dit betekent dus dat wanneer je een webshop lanceert, het enige tijd kan duren voordat deze zichtbaar is in de zoekmachines. 

Het maken van content over de producten die je online verkoopt, kan dit proces aanzienlijk versnellen. Een betrouwbare manier om jouw website meer autoriteit te geven en bezoekers aan te trekken, is door het schrijven van blogartikelen. 

Maar waar kan ik dan over schrijven?

Goede vraag! Denk bijvoorbeeld over blogartikelen over:

  1. Het schrijven over hoe jouw producten zijn gemaakt
  2. Interessante informatie over jouw producten
  3. Het helpen van bezoekers om de juiste keuze te maken binnen jouw productgroep

Door iedere week een blogartikel te schrijven, begrijpt Google steeds beter waar jouw website over gaat en bouw je meer autoriteit op binnen jouw niche waardoor de kans dat je bovenaan in Google komt te staan groter wordt.

Eventueel kun je jouw blogartikelen aanvullen met eigen YouTube video’s voor een nóg groter bereik.

Bonus Tip: Verzamel Reviews

De conversie op jouw webshop neemt drastisch toe, naarmate je meer positieve reviews laat zien. Zorg daarom dat je positieve reviews verzamelt van klanten, nadat ze een bestelling hebben geplaatst op jouw website. Hoe meer positieve klantreviews, des te betrouwbaarder jouw website overkomt. En hoe hoger de betrouwbaarheid… hoe hoger de conversie. Wij laten daarom met trots vaak de JouwWeb ervaringen van onze gebruikers zien.

Conclusie

Dit waren enkele gouden tips om te starten met online verkopen. Het start met een kort business plan, het vinden van het juiste platform om jouw webshop te bouwen, het bepalen welke producten je wil verkopen, jezelf verdiepen in de verzendmogelijkheden en tot slot het schrijven van blogartikelen om meer bezoekers naar jouw webshop te leiden.

Natuurlijk komt er meer kijken bij online verkopen. Dit willen we je graag in de aankomende blogartikelen verder uitleggen. Houd deze pagina daarom goed in de gaten. 

Wil jij op een makkelijke manier een website vormgeven? De website maker van JouwWeb biedt alle functionaliteiten om van jouw webshop een succes te maken. 

Veelgestelde vragen

1. Wat kan ik online verkopen?
Kort door de bocht: bijna alles kun je online verkopen! Voor bijna alle producten is er namelijk een markt. Wat goed verkoopt zijn unieke producten die je uitsluitend op jouw webshop kunt kopen. Denk aan producten waarbij creativiteit is vereist, zoals: kunst, sieraden en andere creatieve producten.

2. Hoe verkoop ik meer producten online?
Om meer producten te verkopen online is het belangrijk om meer bezoekers op jouw webshop te krijgen. Dit doe je door het promoten van jouw webshop door middel van advertenties op Google, of door het inzetten van organische marketing, zoals het schrijven van blogs of het inzetten van social media.

3. Wat kost een webshop laten maken?
Voor een kleine tot middelgrote ondernemer kan dit tussen de €2000 en €10.000 bedragen. Maar je hebt ook verschillende aanbieders van abonnementen om een webshop te bouwen. Wanneer je een abonnement afsluit bij JouwWeb kan dit al voor €7.50 per maand.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *