Spring naar inhoud

10 Tips om Hoger te Ranken op Google (Nieuwe Gids!)

Leestijd: 8 minuten

Dus… je hebt een website gemaakt en vraagt je af hoe je het aantal webbezoekers kunt laten toenemen. Zorgen dat jouw website hoger rankt in Google is hierbij zeer belangrijk.

Maar hoe doe ik dat nu? In dit artikel geven we je 10 super tips om met jouw website hoger te ranken in Google.

Laten we beginnen!

Tip #1: Verwerk meer zoekwoorden op jouw website

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om hoger te ranken in Google is door gebruik te maken van zoekwoorden.

Maar wat zijn zoekwoorden? En welke zoekwoorden moet ik kiezen?

Gelukkig klinkt het lastiger dan het daadwerkelijk is. Het kiezen van de juiste zoekwoorden voor jouw website start door jezelf te vragen waar jouw website voor staat.

Vraag jezelf dus af waar jouw website over gaat en/of wat je op jouw website verkoopt. Vervolgens type je dit onderwerp in de zoekbalk van Google en bestudeer je welke populaire subonderwerpen verschijnen. De meest gezochte zoekwoorden worden namelijk altijd in de zoekbalk weergeven.

Type jouw hoofdzoekwoord in: bijvoorbeeld tuintafel, en ga dan het alfabet af. Hierdoor vind je in een korte tijd tientallen zoekwoorden die je kunt verwerken op jouw website. Maar alleen als ze relevant zijn natuurlijk!

Maar waar gebruik ik al deze zoekwoorden? Dat leer je in de volgende tip.

Tip #2: Start met bloggen

Wanneer je een lijst aan relevante zoekwoorden hebt opgeschreven waar jij op wil ranken, is het tijd om deze te gebruiken op jouw website. 

Ten eerste is het belangrijk om jouw meest belangrijke zoekwoorden over je gehele website te gebruiken. Zorg dat je deze zoekwoorden op een natuurlijke manier gebruikt, want het gebruiken van té veel zoekwoorden in een kort stukje tekst geeft aan Google een negatief signaal af.

Om Google een nog beter beeld te geven van waar jouw website over gaat, kun je overwegen om te starten met bloggen. Door regelmatig een nieuw blogbericht te publiceren waarin je focust op een bepaald zoekwoord kun je na verloop van tijd op dit zoekwoord gaan ranken. En als je een webshop hebt, is dit een krachtige manier om meer potentiële klanten binnen te halen. 

Zoals je hieronder ziet kan het interessant zijn om een blog te schrijven over tuintafel accessoires. Een interessant artikel zou dus kunnen zijn: “10 tuintafel accessoires die je niet mag missen.”

Tip #3: Optimaliseer jouw website voor mobiel

De derde tip die belangrijk is om hoger te ranken in Google is door jouw website te optimaliseren voor mobiel. Volgens Statista komt bijna 55% van al het webverkeer via mobiel. Dit betekent dus dat wanneer je jouw website niet optimaliseert voor mobiel, een groot deel van jouw bezoekers een minder goede ervaring hebben. 

Alle websites van JouwWeb hebben een responsive design. Hierdoor ziet de website die je maakt op desktop er tevens goed uit op mobiel. Wij raden je altijd aan om beide versies te controleren voordat je jouw website publiceert.

Bonus tip: lees ons helpcentrum artikel waarin we je uitleggen hoe je jouw website eenvoudig kunt optimaliseren voor mobiel. 

Tip #4: Versnel de laadtijd van jouw website

De vierde tip die je kunt gebruiken om hoger te ranken in Google is door de laadtijd van jouw website te versnellen. Ook al worden alle websites van JouwWeb voorzien van een razendsnelle verbinding, kun je toch verschillende dingen doen om de laadtijd te versnellen.

Hoe meer elementen jij op je website hebt staan, hoe langer de laadtijd zal zijn wanneer iemand jouw website bezoekt. Zorg dus dat je bij ieder element dat je op jouw pagina plaatst, jezelf afvraagt of dit element ook daadwerkelijk waarde toevoegt aan jouw website. 

Wat is waarde? Dit betekent dat de elementen die jij toevoegt aan je website ook daadwerkelijk nuttig zijn voor jouw ideale klant of bezoeker.

Zo niet? Dan kun je jezelf afvragen of je het element wellicht achterwege kunt laten.

Tip #5: Optimaliseer jouw afbeeldingen voor SEO

De vijfde tip om hoger te ranken in Google is door jouw afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. 

Iedere afbeelding heeft een alternatieve tekst (alt-tekst). Deze alt-tekst verschijnt wanneer de afbeelding niet laadt. Ook dit is relevant voor zoekmachines om beter te begrijpen waar jouw afbeelding over gaat. 

Wanneer je jouw afbeeldingen uploadt via het afbeeldingen element van de JouwWeb Editor, zorg dan dat je altijd een alt-tekst aan de afbeelding toevoegt. Dit betekent dat je de tekst vervangt van bijvoorbeeld “dhvcc031” naar de desbetreffende omschrijving van de afbeelding. Hierdoor is de kans ook hoger dat de afbeelding zal verschijnen op Google afbeeldingen.

Tip #6: Verwerk meer interne links

De zesde tip om hoger te ranken in Google is door meer interne links op jouw pagina’s te plaatsen. Door het plaatsen van meer interne links, maak je het makkelijker voor Google om de structuur van jouw website in kaart te brengen.

Interne links zijn een soort bruggetjes tussen de pagina’s van jouw website. Door veel van deze bruggetjes te maken, wordt jouw website een sterker geheel. Een goed voorbeeld hiervan is Wikipedia. 

Wikipedia heeft duizenden pagina’s die allemaal met elkaar verbonden zijn. Wanneer je op één Wikipedia pagina terechtkomt, is het eenvoudig om eindeloos door te klikken. Hierdoor bestaat Wikipedia niet uit duizenden losse pagina’s, maar een samenhangende website die veel autoriteit heeft opgebouwd.

Tip #7: Heb een duidelijke website structuur

De zevende tip om hoger te ranken in Google is door een duidelijke website structuur aan te houden. Het is namelijk belangrijk dat zowel jouw bezoekers als de zoekmachines eenvoudig door jouw website kunnen navigeren. Daarom is het van groot belang om een logische website structuur aan te houden.

Dit kun je doen door een mindmap te tekenen, waarin je de structuur van je website visueel maakt. Bovenaan de mindmap staat natuurlijk “home” met daaronder jouw 3 belangrijkste pagina’s. Wellicht zijn dit de “over ons”, “producten” en “contact” pagina. Vervolgens kun je de mindmap uitbreiden door onder producten andere pagina’s te plaatsen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website structuur goed georganiseerd is en je hierbij bepaalt welke pagina’s het belangrijkst zijn.

Tip #8: Maak jouw website gebruiksvriendelijk

De achtste tip om hoger te ranken in Google is door jouw website gebruiksvriendelijk te maken. 

Tegenwoordig kijkt Google niet langer uitsluitend naar de zoekwoorden die op jouw pagina’s verwerkt zijn. Het is namelijk belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat jouw website bezoekers zo lang mogelijk op je website blijven. Google heeft namelijk als missie om mensen zo snel mogelijk te voorzien van de juiste informatie. 

Als een gebruiker veel tijd op een website doorbrengt, dan is dit een teken dat de website voldoet aan waar de gebruiker naar op zoek is. 

Het is daarom belangrijk om jouw website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Denk aan het kiezen van de juiste kleuren, de juiste lettertypen, maar ook de indeling van jouw website. Zorg dat er niet te veel elementen op jouw pagina’s staan en zorg voor een ontwerp dat rustig overkomt.

Tip #9: Schrijf pakkende pagina omschrijvingen

Zoals gezegd hecht Google niet langer alleen waarde aan de hoeveelheid zoekwoorden op jouw website. Ook de gemiddelde weergavetijd van jouw pagina is belangrijk. 

Daar komt een andere factor bij: click through rate (CTR). Dit is een percentage dat laat zien hoeveel mensen op jouw website klikken wanneer het wordt weergegeven in de zoekresultaten. Hoe hoger dit percentage, hoe interessanter jouw website is en hoe meer mensen dus klikken op jouw website.

Wanneer je op jouw website (1) de juiste zoekwoorden verwerkt (2) zorgt dat mensen klikken en (3) een lange weergavetijd hebt, zal Google jouw website hoger in de zoekresultaten plaatsen.

Maar hoe zorg ik dan voor een hogere CTR? Dit doe je door pakkende pagina titels en pagina omschrijvingen te schrijven. Hoe meer nieuwsgierigheid jij kunt opwekken in de titel en de omschrijving van je pagina, hoe meer mensen zullen klikken.

Maar pas op! Bovenaan de instellingen zie je “naam” staan. Dit is de naam van de pagina zoals hij op jouw website wordt weergeven. Deze wil je dus simpel houden. De pagina titel verschijnt dus in de zoekresultaten, terwijl de naam op jouw website verschijnt. 

Tip #10: Denk goed na over de H1 van je pagina

De laatste tip om met jouw pagina hoger te ranken in Google is door de juiste heading te gebruiken.

Op jouw pagina’s maak je gebruik van de normale paragraaf tekst, maar ook van verschillende headings. Denk aan de “H1, H2 en H3” headings. 

Wat er staat in de H1 heading weegt zwaarder dan wat er in de H2 heading staat. Op zijn beurt weegt de H2 heading weer zwaarder dan de H3 heading en de paragraaf tekst.

Het is dus belangrijk om de tekst op je website het juiste format te geven. De titel bovenaan krijgt natuurlijk de H1 en de minder belangrijke onderwerpen krijgen de H2 en H3. 

Wanneer je de 10 SEO tips uit dit artikel toepast, vergroot je de kansen dat jij hoger kunt ranken met jouw website in Google. 

Heb je nog geen website, maar wil je graag aan de slag? Klik dan op “Begin Nu” en lanceer nog vandaag jouw website.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *