Spring naar inhoud

Welke informatie moet verplicht op mijn website staan?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je jouw bedrijfswebsite hebt gemaakt is het verleidelijk om zo snel mogelijk op de publiceer knop te klikken. Je wilt namelijk zo snel mogelijk live gaan. Maar voordat je jouw website publiceert is het altijd slim om dubbel te checken of je alle verplichte informatie ook daadwerkelijk op jouw website hebt staan. 

Het is voor iedere onderneming namelijk een wettelijke verplichting om bepaalde informatie op de website te vermelden. Door te checken of jij geen verplichte informatie mist, voorkom je namelijk een hoop problemen.

1. KvK-nummer

Wanneer je een eigen onderneming hebt en online diensten of producten verkoopt, is het altijd verplicht om je KvK-nummer te vermelden op je website. Sterker nog, op alle uitgaande correspondentie is het nodig om je KvK-nummer te vermelden. 

Denk hierbij aan facturen, brieven en offertes, maar dus ook op jouw website. Een KvK-nummer kun je eenvoudig aanvragen bij de Kamer van Koophandel en is een van de eerste zaken die een nieuwe ondernemer regelt, wanneer hij zijn bedrijf start.  

Tevens moet je de naam van jouw onderneming vermelden en de rechtsvorm. Dit kan een eenmanszaak zijn, een VOF of zelfs een NV of BV. Vaak wordt dit samen met het KvK-nummer in de footer van jouw website gezet.

Bij Bol.com staat dit bijvoorbeeld vermeld onder het kopje “bedrijfsgegevens.”. 

2. BTW-ID Nummer

Na het KvK-nummer is het ook verplicht om jouw BTW-ID nummer op je website te vermelden. Een BTW-ID nummer krijg je automatisch wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Dit BTW-ID nummer moet je ook op jouw website vermelden. Het is altijd belangrijk dat dit goed zichtbaar is. Vaak wordt dit dan ook samen met het KvK-nummer in de footer van de website gezet.

Wanneer je niet bij de KvK staat ingeschreven en geen producten of diensten verkoopt, is het natuurlijk niet mogelijk om een KvK- en BTW-nummer te vermelden.  

3. Contactgegevens

Het adres dat je hebt doorgegeven aan de Kamer van Koophandel is jouw vestigingsadres. Hier worden belangrijke brieven naartoe gestuurd die betrekking hebben op jouw onderneming. 

Wanneer je vanuit huis werkt zal dit helaas jouw thuisadres zijn. Maar indien je een werkplek huurt kun je ook dat adres opgeven. Vaak ziet dit er professioneler uit.

Ook is het verplicht om contactgegevens te vermelden op jouw website, zelfs als je geen producten of diensten verkoopt en je niet bij de KvK staat ingeschreven. 

Wanneer je producten of diensten verkoopt is het vaak gebruikelijk om meer informatie te verstrekken, dan wanneer je uitsluitend een blog start. Op iedere website moet daarom in ieder geval een email mogelijkheid zijn.

Conclusie

Nu je weet welke informatie verplicht op jouw bedrijfswebsite moet staan, kun je met een gerust hart jouw website publiceren. Een KvK-nummer, het BTW-ID nummer en contactgegevens (tenminste email) dienen zichtbaar te zijn op jouw website. 

Zorg wel dat je altijd een professionele adviseur raadpleegt, indien je niet zeker weet of je voor jouw specifieke bedrijf alle verplichte informatie hebt vermeld. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *