Spring naar inhoud

De 8 meest gestelde vragen over SEO

Leestijd: 8 minuten

Hoger ranken in Google? Dan heb je de term “SEO” zeer waarschijnlijk vaker gehoord. In dit artikel beantwoorden we 8 vragen over SEO die we vaak voorbij zien komen, zodat jij kan beginnen met hoger ranken in Google.

Vraag #1: Wat is SEO eigenlijk?

De term “SEO” klinkt een beetje lastig. Het staat voor “Search Engine Optimization.” In het Nederlands betekent dit “zoekmachine optimalisatie”.

Je hebt regelmatig op de JouwWeb blog voorbij zien komen dat we je tips geven om je SEO te verbeteren. Wat we hiermee dus bedoelen is dat je regelmatig werkt aan je zoekmachine optimalisatie.

Door regelmatig te werken aan het verbeteren van je SEO, kun je ervoor zorgen dat je met je website of webshop hoger gaat raken binnen de zoekmachines. 

Om de eerste stappen te zetten met het verbeteren van je SEO raden we je de volgende artikelen aan. Hierin geven we je duidelijke stappen om jouw SEO te optimaliseren om hoger te ranken:

7 Tips om Hoger te Ranken op Google
Bovenaan in Google met je Website in 7 stappen (Beginners Guide)

Vraag #2: Hoe lang duurt het voordat mijn website op Google komt?

Wanneer je jouw website hebt gemaakt en op de magische knop “Publiceren” klikt binnen de Editor van JouwWeb, dan heb je jouw website gepubliceerd. Dit betekent dat je website vanaf nu geïndexeerd wordt door zoekmachines, zoals Google.

Wanneer je jouw website hebt gepubliceerd, is je website meteen live. Jouw website kun je dus direct bezoeken door de URL van je website in je browser in te typen.

Maar dit betekent echter niet dat je website meteen vindbaar is wanneer je de naam van je website invoert via je browser. Dit komt omdat Google je website nog moet indexeren. Doordat er zoveel websites iedere dag online komen, duurt dit indexeren helaas wat langer dan een paar uur.

Google heeft hier veel meer tijd voor nodig. Het indexeren duurt gemiddeld 4 dagen en kan oplopen tot zelfs een maand. Wanneer je Google dus de tijd geeft om je website te indexeren, zal deze gewoon op Google vindbaar zijn.

Vraag #3: Hoe lang duurt het voordat ik hoger rank in Google?

We leven in een wereld waarin we dingen steeds sneller voor elkaar willen krijgen. Niet alleen willen we dingen sneller voor elkaar krijgen, ook verwachten we dat dingen steeds sneller gebeuren. Dit is vooral het geval wanneer we hoger willen ranken op Google.

Echter is hoger ranken in Google een tijdsintensief proces. Niet alleen duurt het even voordat je de vruchten van je werk zal zien, ook dien je er het nodige voor te doen. 

Zoals we al in veel andere artikelen over SEO hebben aangegeven, is het bijvoorbeeld belangrijk om te bloggen. Door regelmatig kwalitatieve content te schrijven, zal je na verloop van tijd steeds meer autoriteit opbouwen in Google en zal je hoger ranken binnen de zoekresultaten.

Weet wél dat je geduld moet hebben met SEO. Gemiddeld duurt het 3-6 maanden voordat je resultaten gaat zien van het werk dat je vandaag de dag doet.

Vraag #4: Ik ben gedaald in de zoekresultaten. Hoe kan dit?

Het kan voorkomen dat je website daalt in de zoekresultaten. Gelukkig is dit niet iets waar je je meteen druk over hoeft te maken.

Wanneer je website ineens is gedaald binnen de zoekresultaten, betekent dat niet dat je website slechter “presteert” in Google. Ook is er waarschijnlijk helemaal niets mis met je website.

Google probeert namelijk altijd de meest relevante informatie te tonen aan haar gebruikers. Niet alleen wordt dit gebaseerd op waar je voorheen naar gezocht hebt, ook kijkt het naar je zoekintentie en eventueel je locatie. 

Wanneer je op Google zoekt naar “ijssalon Rome” vanuit Nederland, zul je zeer waarschijnlijk een blogbericht te zien krijgen om inspiratie te krijgen over welke ijssalons je écht in Rome moet bezoeken.

Maar wanneer je in Rome zelf bent en dan zoekt naar “ijssalon Rome”, zal je zeer waarschijnlijk verschillende ijssalons te zien krijgen die momenteel in je buurt zijn.

Dit betekent dat Google resultaten toont die het meest relevant zijn voor haar bezoekers, gebaseerd op allerlei factoren. Wanneer je dus niet op de eerste plek staat in Google, kan het dus ook zomaar te maken hebben met relevantie.

Vraag #5: Hoe vaak moet ik een zoekwoord gebruiken om hoger te ranken?

Een grote misvatting is dat hoe vaker je een zoekwoord gebruikt, hoe hoger je met je website zal ranken in Google.

In de begintijd van Google was het inderdaad zo dat de zoekresultaten vooral werden beïnvloed op basis van hoe vaak een zoekwoord in de tekst terugkwam. De websites en blogberichten die het vaakst een bepaald zoekwoord gebruikten, veroverden de hoogste plaatsen in de zoekresultaten.

Dit zorgde echter voor een groot probleem, omdat zoekwoorden op een onnatuurlijke manier werden gebruikt. Zo werd het zoekwoord te vaak herhaald en werden woorden zelfs wit gemaakt, zodat ze toch op de website stonden, maar niet door de lezer te zien waren.

Dit wilde Google tegengaan, omdat de kwaliteit van de zoekresultaten naar beneden was gegaan. Tegenwoordig kijkt Google dus niet alleen naar hoe vaak je een zoekwoord gebruikt, maar vooral ook naar andere factoren:

  1. Wat is de zoekintentie van de gebruiker?
  2. Hoeveel mensen klikken op je website in de zoekresultaten?
  3. Hoe lang blijven mensen op je website?

Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld blog berichten schrijft over bepaalde zoekwoorden, vervolgens goede titels maakt zodat mensen erop klikken én ervoor zorgt dat bezoekers lang op je website blijven. Want zo heb je meer kans om hoger te ranken, dan wanneer je jouw teksten overspoelt met zoekwoorden.

Vraag #6: Mijn website verschijnt niet op Google. Komt dit door JouwWeb?

Wanneer je jouw website hebt gepubliceerd, dan is je website meteen live op de door jou gekozen domeinnaam.

Wanneer je dan rechtstreeks navigeert naar dit adres, kan je dus meteen je website bekijken.

Dit betekent niet dat Google je website direct heeft opgenomen in de zoekresultaten. Dit komt doordat Google tijd nodig heeft om jouw website te indexeren. Dit indexeren duurt gemiddeld 4 dagen en kan zelfs oplopen tot een maand.

Het is daarom belangrijk om geduld te hebben, nadat je jouw website hebt gepubliceerd, zodat je Google de tijd geeft om jouw website op te nemen in de zoekresultaten. Dat je website of webshop niet meteen op Google staat, komt dus niet door JouwWeb, want wij zorgen voor een website die technisch goed in elkaar steekt en opgenomen kan worden in de zoekmachines.

Vraag #7: Ik heb iets gewijzigd op mijn site, maar ik zie dit niet terug op Google. Hoe kan dit?

Het komt natuurlijk regelmatig voor dat je iets wil wijzigen op je website. De Editor van JouwWeb slaat gelukkig alle wijzigingen die je maakt automatisch op. Het is hierbij wel belangrijk om de symbolen bovenin de editor goed in de gaten te houden, voordat je verdergaat naar een andere pagina.

Klik op een willekeurige plek buiten het betreffende element om de wijzigingen automatisch op te laten slaan. 

Een moment later zie je een groen vinkje verschijnen. Dat betekent dat het is opgeslagen!

De wijzigingen die je maakt op je website worden automatisch opgeslagen en zijn meteen live. Echter zijn er een paar dingen die niet direct live staan.

Wanneer je bijvoorbeeld je website icoon wijzigt of de titels en omschrijvingen van je pagina, dan heeft Google wat tijd nodig om deze wijzigingen door te voeren in de zoekresultaten. Wanneer je dus deze wijzigingen niet meteen ziet op Google is het vaak belangrijk om enkele dagen te wachten, waarna de wijzigingen vanzelf zullen verschijnen.

Vraag #8: Ik wil hoger ranken op Google. Waar moet ik beginnen?

Hoger ranken in Google? Het kan inderdaad heel overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen. Er zijn namelijk talloze tips en adviezen… dus waar begin je?

Om je opweg te helpen, raden we je de volgende 3 artikelen aan vanuit de JouwWeb Blog en ons helpcentrum:

1. Video: Hoe maak je SEO vriendelijke pagina’s bij JouwWeb?

2. Helpcentrum: SEO instellingen voor je pagina’s, producten en blogs

3. Blog: De 7 Beste SEO Tips

Wanneer je deze stappen volgt en je website de tijd geeft, zal jij na verloop van tijd hoger ranken met je website of webshop. En dát gaat zorgen voor meer bezoekers.

Conclusie

In dit artikel heb je een antwoord op de 8 meest gestelde vragen over SEO. Welke vraag vond jij het meest interessant? Laat het ons eens weten in de reacties beneden.

Wil jij ook je eigen website of webshop maken? Meld je dan nu gratis aan op JouwWeb en lanceer vandaag nog jouw nieuwe website.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

2 responses to “De 8 meest gestelde vragen over SEO

  1. Goedemiddag, ik zou eerst 1 maand gratis doen om te kijken of het wat voor mij is. En als ik betaal hoeveel is dat per maand of jaar? Kan ik iemand telefonisch hierover spreken? Mijn nummer is 06 268 606 86

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *