Spring naar inhoud

Zo kom je aan GRATIS afbeeldingen voor je website!

Leestijd: 6 minuten

Iedereen met een eigen website vraagt zich natuurlijk af waar je de beste gratis afbeeldingen kunt vinden voor je website. Het vinden van de juiste afbeeldingen is natuurlijk erg belangrijk. Goede afbeeldingen kunnen jouw website naar een nieuw niveau tillen, terwijl de verkeerde afbeeldingen afbreuk kunnen doen aan de betrouwbaarheid van jouw website. 

In dit artikel bevelen we je de 5 beste websites aan om gratis afbeeldingen voor jouw website te downloaden. Ook geven we je tips hoe je ze kunt gebruiken zonder copyright te schenden.

Laten we beginnen!

Onderzoek of je de afbeeldingen mag gebruiken

Wanneer je een afbeelding gebruikt die niet van jou is, is het altijd belangrijk om te onderzoeken of je deze afbeelding wel mag gebruiken. Indien je zomaar afbeeldingen van Google gebruikt, kun je hier namelijk grote problemen mee krijgen. Dit komt omdat je niet de eigenaar bent van de afbeelding. In sommige gevallen kan dit tot rechtszaken leiden, wat je natuurlijk te allen tijde wil voorkomen.

We willen je daarom graag de volgende tips geven wanneer je zoekt naar de juiste afbeeldingen voor jouw website:

Optie #1: Afbeeldingen van Google gebruiken

Indien je een afbeelding op Google tegenkomt die je graag wil gebruiken, kun je deze niet zomaar op je website plaatsen. Wat je kunt doen om deze afbeelding toch te gebruiken, is door op zoek te gaan naar de eigenaar van de afbeelding. 

Dit kan een lange en lastige speurtocht zijn. Wanneer je de eigenaar hebt gevonden kun je schriftelijk toestemming vragen voor gebruik, of eventueel de afbeelding kopen zodat je deze zonder problemen op je website kunt gebruiken.

Deze optie is in veel gevallen af te raden. Je weet namelijk nooit of een afbeelding met rechten ergens opnieuw is geupload. 

Optie #2: Afbeeldingen van stockfoto websites gebruiken

De meest veilige en snelle manier om afbeeldingen te vinden voor jouw website, is door gebruik te maken van stockfoto websites. Op deze websites kun je kiezen uit honderdduizenden foto’s die je gratis kunt gebruiken op jouw website. Vaak zijn deze zelfs te gebruiken voor commercieel gebruik. 

In dit artikel hebben we 5 websites uitgelicht waar jij gratis afbeeldingen vandaan kunt halen. We raden je altijd aan om voor de zekerheid de licentie te bekijken van de afbeelding die je wilt gebruiken. Bij Unsplash zie je bijvoorbeeld na het klikken op een afbeelding, hoe de licentie werkt en hoe je de afbeelding kunt gebruiken.

Top 5 websites voor gratis afbeeldingen

#1. Unsplash

Unsplash

De beste website om gratis afbeeldingen voor jouw website te downloaden is Unsplash.

Op deze website kun je kiezen uit meer dan 750.000 afbeeldingen van hoge kwaliteit. Een nadeel van websites die gratis afbeeldingen aanbieden, is dat deze afbeeldingen er vaak niet origineel uitzien. Echter, is dit niet het geval bij Unsplash.

Op de homepagina van Unsplash kun je kiezen uit verschillende categorieën aan stockfoto’s, waar je vervolgens wordt geïnspireerd door honderden hoge kwaliteit foto’s. Maar je kunt jouw onderwerp ook in de zoekbalk ingeven, waarna er duizenden foto’s verschijnen die je op jouw website kunt gebruiken.

#2. Pexels

Pexels

In tegenstelling tot Unsplash, kun je op Pexels (buiten afbeeldingen om) ook gratis stockvideo’s downloaden. Op Pexels kun je kiezen uit een bibliotheek van meer dan 3.5 miljoen gratis afbeeldingen en video’s. 

Ook hier kun je op de homepagina inspiratie opdoen en jouw zoekwoord in de zoekbalk intypen. 

Echter, zul je zien dat het verschil aan kwaliteit tussen Unsplash en Pexels redelijk groot is. Op Unsplash heb je vaak afbeeldingen van hogere kwaliteit en gemaakt door professionals, terwijl dit op Pexels wat minder vaak voorkomt.  

#3. Pixabay

Pixabay

De derde website die we aanbevelen om gratis afbeeldingen te downloaden voor jouw website is Pixabay. Met meer dan 1 miljoen afbeeldingen, kun je op Pixabay een grote bibliotheek aan afbeeldingen vinden, die jij voor je website kunt gebruiken.

Het verschil tussen de afbeeldingen op Unsplash, Pexels en Pixabay is dat de afbeeldingen op Pixabay minder vaak professioneel zijn. Wanneer je op Pixabay naar afbeeldingen zoekt zie je dat het aanbod voornamelijk bestaat uit afbeeldingen die gemaakt zijn door amateurs. 

Toch zijn er ook professionele afbeeldingen te downloaden. Ook al is de professionaliteit van de afbeeldingen niet zo groot als bij Unsplash, dit is zeker een website om afbeeldingen voor jouw website te kunnen vinden.

#4. Stocksnap

Stocksnap

De vierde website die we je willen aanbevelen om gratis afbeeldingen te downloaden is Stocksnap. Op deze website kun je bladeren tussen duizenden afbeeldingen die je kunt gebruiken om jouw website, webshop en blogberichten vorm te geven.

Het grootste verschil tussen de vorige 3 stockwebsites is dat de afbeeldingen op Stocksnap vaak door amateurs zijn genomen. Dit is een groot contrast met de kwaliteit van bijvoorbeeld Unsplash.

#5. JouwWeb Editor

JouwWeb Editor

Natuurlijk kun je ook rechtstreeks vanuit onze website editor foto’s toevoegen. Wanneer jij een afbeelding op jouw website wilt toevoegen kun je eenvoudig het afbeeldingelement naar jouw website slepen en vanuit hier kiezen uit duizenden rechtenvrije afbeeldingen. Ook hier kun je kiezen uit verschillende categorieën, of simpelweg een zoekwoord intypen, waarna je uit het grote aanbod aan afbeeldingen kunt kiezen. 

In de onderstaande video leggen we uit hoe je jouw afbeeldingen eenvoudig binnen onze editor kunt bewerken:

Meer weten over de licenties van afbeeldingen?

Wil je meer weten over het legaal gebruiken van afbeeldingen op jouw website? Dan raden we je aan om het volgende artikel te lezen. In dit artikel worden alle Creative Commons licenties omschreven. Deze informatie is belangrijk om te begrijpen, zodat je jouw gekozen afbeelding met een gerust gevoel kan gebruiken.

Conclusie

Het vinden van de juiste afbeeldingen is heel belangrijk om jouw website naar een hoger niveau te tillen. Deze afbeeldingen kunnen de conversie verhogen, en jouw bezoekers een fijn gevoel geven wanneer ze jouw website bezoeken. De verkeerde afbeeldingen kunnen zorgen voor het tegenovergestelde effect, waardoor het belangrijk is om de juiste afbeeldingen te kiezen.

Met de 5 websites die we in dit artikel hebben genoemd kun jij de beste afbeeldingen vinden voor jouw website en de juiste indruk achterlaten op jouw bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *