Spring naar inhoud

5 Essentiële Webdesign Tips Voor Beginners

Leestijd: 6 minuten

Ben jij een beginner als het neerkomt op webdesign? Maar wil je de 5 meest essentiële webdesign tips leren om jouw webdesign naar een hoger niveau te tillen? Als dat het geval is ben je op het goede adres! In dit blogbericht delen wij 5 essentiële tips om jouw webdesign te verbeteren.

Tip #1: Eenvoud is de kracht van goed webdesign

Wanneer je start met het vormgeven van je website kan je je al snel overweldigd voelen door alle functies die je op jouw website kunt plaatsen. Vaak zien we dat startende website bouwers zo veel mogelijk functies op hun pagina willen plaatsen. Dit is echter een grote valkuil, omdat te allen tijde het belangrijk is om jouw ideale webbezoeker in het oog te houden. Wanneer je een nieuwe functie op jouw webpagina plaatst, vraag jezelf dan de volgende vragen af:

  1. Waar is mijn ideale webbezoeker naar opzoek?
  2. Wat is het doel van mijn ideale webbezoeker?
  3. Maakt deze functie het voor mijn ideale webbezoeker makkelijker om zijn of haar doel te bereiken?
  4. Voegt deze functie waarde toe aan de pagina?

Als je de laatste 2 vragen met een nee beantwoord is het wellicht verstandig de functie niet te plaatsen. Een complexe website is vaak de vijand van conversie en gebruikersgemak. Wanneer je een webshop hebt of jouw website voor winstmakende doeleinden gebruikt, is het altijd beter om jouw webdesign te richten op eenvoud. 

Tip #2: Gebruik niet meer dan 3 lettertypes

Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende lettertypes dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Ieder lettertype heeft zijn eigen stijl en karakteristieken. Ook al kun je door het grote aanbod aan lettertypen er absoluut een vinden die perfect bij jouw website past, is het vaak lastig om de consistent te blijven omtrent het gebruik van lettertypen.

Een van de gouden regels van webdesign is dat wanneer je een website designed, het belangrijk is om op iedere pagina dezelfde lettertypes te gebruiken. Niet alleen de verschillende lettertypes dienen consistent te zijn, maar ook de grootte, de dikte en de stijl van deze lettertypen.

Op die manier heeft jouw gehele website dezelfde look and feel. Ook moet je bij het kiezen van een lettertype kijken naar of het lettertype goed leesbaar is: niet alleen op desktop, maar zeker ook op mobiel. Tegenwoordig komt het leeuwendeel van jouw websitebezoekers vanaf mobiel, wat het belangrijk maakt om jouw webdesign daarvoor te optimaliseren.

Een belangrijke tip om de consistentie binnen jouw webdesign te behouden is door op te schrijven welke fonts je gebruikt voor welk doeleinde (titel, ondertitel, paragrafen), in combinatie met de dikte, grootte en andere karakteristieken. Wij raden aan om maximaal drie verschillende fonts te gebruiken om de consistentie binnen jouw webdesign te behouden.

Via de JouwWeb editor kun je eenvoudig lettertypes selecteren en deze automatisch op iedere pagina toepassen, om consistentie binnen jouw design te behouden. 

Tip #3: Gebruik een kleurenpallet met 3 kleuren

Natuurlijk wil je dat mensen jouw website gaan herkennen. Een groot deel van deze herkenning ontstaat door de kleuren waaruit jouw website is opgebouwd. Kleuren geven jouw merk betekenis en helpen mensen het te onthouden. Denk aan KLM (blauw), Apple (wit), BP (groen) en Coca Cola (rood).

Om jouw webdesign nog sterker te maken is het belangrijk om niet meer dan 3 verschillende kleuren te selecteren. Dit zorgt ervoor dat jouw website rustig voor het oog blijft. Bij het kiezen van de kleuren is het belangrijk na te gaan wat je wil dat jouw website uitstraalt. Dit artikel van de Big Story beschrijft de kracht van kleuren op het brein en is de moeite waard om na dit artikel te lezen.

Veel bedrijven, websites en merken gebruiken drie verschillende kleuren als hun kleurenpalet. Twee hiervan zijn de merk kleuren en één hiervan is wit. Dit zorgt voor een overzichtelijke website en een webdesign die jouw website bezoekers niet zal overweldigen.

Wil je meer weten over het kiezen van de juiste kleuren? Lees dan ons artikel over het kiezen van de kleuren voor jouw website.

Tip #4: Gebruik afbeeldingen die jouw merk uitstralen

Waarschijnlijk ken je het gezegde: “een afbeelding zegt meer dan duizend woorden.” Natuurlijk geldt dit ook voor de afbeeldingen op jouw website. Een goed webdesign bestaat namelijk ook uit het kiezen van de juiste afbeeldingen.

Deze afbeeldingen horen het juiste gevoel te communiceren naar de bezoekers van jouw website. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig de juiste afbeeldingen te selecteren. De pagina www.unsplash.com heeft een grote bibliotheek aan afbeeldingen die je gratis kunt gebruiken op jouw website.

Tip #5: Test hoe jouw website er op mobiel uitziet

In een artikel van smitonlinemarketing staat dat meer dan 52% van al het webverkeer sinds 2020 via mobiel komt. Dit betekent dat het belangrijker dan ooit is, om jouw webdesign volledig aan te passen op mobiele verkeer. 

In de webdesign wereld noemen we dit het “responsive” maken van jouw webdesign. Dit betekent dat jouw webdesign er altijd goed uitziet, op ieder apparaat. In de krachtige webbouw tool van jouwweb.nl worden de door jou gemaakte webpagina’s automatisch responsive gemaakt. Dit scheelt je enorm veel tijd. Toch is het altijd slim om dubbel te checken of jouw pagina op ieder apparaat goed wordt weergegeven.

Conclusie

Een goed webdesign is gebaseerd op eenvoud. Het gaat om het kiezen van de juiste lettertypen, de juiste afbeeldingen en de juiste kleuren die jouw gewenste identiteit uitstralen.

Ook hebben de beste websites een beperkt kleurenpalet tot drie verschillende kleuren. Een goede website heeft ook een optimale balans in het gebruik van witruimte, afbeeldingen en andere inhoud, zodat jouw website bezoekers eenvoudig kunnen vinden wat ze nodig hebben.

Niemand wil eindeloos scrollen om te achterhalen waar de belangrijke knoppen zitten. Aangezien meer dan de helft van al het webverkeer via de mobiele telefoon verloopt is het tevens van essentieel belang dat je test of jouw webdesign zich op ieder apparaat goed weergeeft.

Wil jij op een makkelijke manier een website maken? De website maker van JouwWeb biedt alle functionaliteiten. 

Veelgestelde vragen over Webdesign 

1. Wat is webdesign?

Webdesign betekent het ontwerpen en vormgeven van de voorkant (front-end) van websites en webshops. Denk hierbij aan het aanpassen van de kleuren, de lettertypes en vormgeving van de site om de juiste look and feel te creëren. 

2. Wat is het verschil tussen een webdesigner en een web developer? 

Het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper is dat een webdesigner zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerpen van de website in grafische programma’s, terwijl een webdeveloper het ontwerp omzet in een werkende website.

3. Heb ik een webdesigner nodig? 

Wanneer je jouw website via JouwWeb vormgeeft heb je geen webdesigner nodig, doordat je via enkele klikken eenvoudig een thema kiest dat bij je past en dit volledig naar wens kan vormgeven. Denk aan het aanpassen van de lettertypes, de kleuren en de gehele look and feel van jouw website. Tegenwoordig heb je hier geen webdesigner meer voor nodig. 


4 responses to “5 Essentiële Webdesign Tips Voor Beginners

  1. Hoi Anouk,

    Je kan één design kiezen voor je website of webshop, maar je kan deze wel altijd veranderen wanneer je wil 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *