Spring naar inhoud

Hoe Begin je een Webshop? 5 Stappen!

Leestijd: 6 minuten

Een eigen webshop beginnen en een online inkomen opbouwen? Dat klinkt voor iedereen als muziek in de oren… maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen we je uit hoe je een webshop begint in 5 stappen.

Stap #1: Vind je niche

De eerste stap om een webshop te beginnen is bepalen wat je niche is. Maar wat is een niche eigenlijk?

De betekenis van een nichemarkt is volgens Betekenis-definitie:

“Een kleine gespecialiseerde markt voor een bepaalde groep producten of services.”

Door jezelf te specialiseren in een bepaalde niche, kun je sneller autoriteit opbouwen en de “go-to” place worden binnen die bepaalde nichemarkt. Dit is belangrijk om merkherkenning op te bouwen, zodat mensen weten wat ze bij je kunnen kopen.

Ook al is het marketingtechnisch belangrijk om je te specialiseren in een niche, moet je wél een niche kiezen die bij je past. Het is namelijk verleidelijk om een niche te kiezen, omdat je denkt dat je binnen deze markt veel geld kunt verdienen.

Het opbouwen van een webshop is echter iets dat je voor een lange tijd wil gaan doen, waardoor je dus een niche moet kiezen waar je enthousiast van wordt. Zo bouw je echt aan iets gaafs waar je hart sneller van gaat kloppen.

Niche vinden

Stap #2: Bepaal je producten

De tweede stap om een succesvolle webshop te maken is het kiezen van je producten. Nadat je een niche hebt gekozen, is het natuurlijk tijd om te bepalen welke producten je in deze markt wil verkopen.

Om dat te bepalen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wie is mijn ideale klant?
  • Wat zou deze ideale klant graag willen kopen?
  • Waarom willen ze dit kopen?
  • Wat wil mijn ideale klant bereiken?
  • Heeft mijn ideale klant pijnpunten die ik met mijn producten kan oplossen?

Door een antwoord te krijgen op deze vragen, kun je producten bedenken (of ontwikkelen) die ook écht aansluiten op wat jouw doelgroep nodig heeft. Een bedrijf is namelijk alleen een succes wanneer vraag en aanbod samenkomen.

Dus… waar is jouw ideale klant naar opzoek? En welke producten of diensten kun jij aanbieden om die ideale klant te helpen?

Stap #3: Maak je webshop

Wanneer je jouw niche hebt gekozen én de producten die je wil gaan verkopen is het tijd voor de aller leukste stap: het maken van je webshop!

Niet alleen is dit een heel creatief proces, het is ook nog eens heel eenvoudig. Wanneer je jouw webshop maakt via JouwWeb, heb je binnen enkele muisklikken de fundering van je webshop gereed.

Ten eerste geef je jouw website een naam. Deze naam is voor intern gebruik, terwijl je domeinnaam het website adres is waarop je webshop wordt gevonden.

Wanneer je jouw website een naam hebt gegeven, is het tijd om te kiezen uit één van de vele webshop designs die JouwWeb aanbiedt: een lastige keuze! Want we hebben allerlei designs die er heel gaaf uitzien.

Design JouwWeb

De volgende stap is het kiezen van je domeinnaam. In dit artikel geven we je tips om de juiste domeinnaam voor je website te kiezen. 

Heb je jouw domeinnaam gekozen? Dan selecteer je het juiste JouwWeb Pakket en kun je starten met het bouwen van je webshop. 

Stap #4: Maak je website gereed voor lancering

Wat je gaat merken is dat het heel eenvoudig is om je website te maken via JouwWeb. Binnen no-time heb je elementen toegevoegd aan je webshop en jouw webshop omgeving ingericht.

Wat is daarbij belangrijk om goed in te stellen?

De betaalmethoden én verzendmethoden.

De Betaalmethoden Instellen

Wanneer je in het menu naar webshop -> betaalmethoden navigeert, kun je selecteren welke betaalmethoden je wil toevoegen voor je webshop.

Zo kun je heel eenvoudig je webshop verbinden met Mollie. Hierdoor kun je betalingen via iDeal, Visa, Mastercard, Paypal, American Express en Bancontact accepteren.

Niet alleen dat! Ook kun je zelfs mensen laten betalen via een bankoverschrijving, via factuur of laten betalen bij bezorging of afhalen. 

Door al deze mogelijkheden weet je zeker dat jouw klanten kunnen betalen voor de producten die ze willen kopen op jouw webshop.

De Verzendmethoden Instellen

Niet alleen is het bouwen van je webshop eenvoudig. Ook het instellen van de verzendmethoden verloopt erg gemakkelijk. 

Hiervoor navigeer je naar webshop -> verzendmethoden.

Bij JouwWeb kun je gebruikmaken van twee verschillende verzendmethoden. Dit zijn de eenvoudige verzendmethoden én de uitgebreide verzendmethoden. 

Om je te helpen kiezen tussen deze twee verzendmethoden raden we je aan om deze video te kijken.

Verzending JouwWeb

Stap #5: Promoot je Webshop

Een belangrijk onderdeel van een succesvolle webshop is het genereren van website bezoekers. Je kan de mooiste producten verkopen, maar wanneer je geen webshop bezoekers hebt, zal je geen producten verkopen.

Hoe kom je dan aan meer webshop bezoekers?

Optie #1: Gebruik Social Media

De goedkoopste en meest praktische optie is door je te richten op social media. Achterhaal waar jouw doelgroep zich op social media bevindt en start hier met het publiceren van content.

In dit artikel kun je meer leren over het kiezen van het juiste platform voor social media.

Optie #2: Begin met Bloggen

Niet alleen is social media een goede zet om meer website bezoekers te krijgen. Ook is het enorm belangrijk om te gaan bloggen. Hoe vaker je een blogbericht plaatst over een interessant onderwerp in jouw niche, hoe meer kans er is dat jouw ideale klant je via het internet zal vinden. Ook bouw je door regelmatig te bloggen meer autoriteit op binnen de zoekmachines, waardoor je hoger zal ranken.

Optie #3: Start met Advertenties

Een iets lastigere manier om website bezoekers te krijgen is door gebruik te maken van advertenties. We raden je altijd aan om eerst jezelf te richten op organische marketing (social media, bloggen en mond-tot-mond). Dit is vaak eenvoudiger en veel goedkoper wanneer je start met je webshop. Wanneer je dan je eerste inkomen hebt, kun je een deel van dit inkomen investeren in advertenties.

Conclusie

In dit artikel heb je geleerd hoe je een webshop kunt beginnen, door het volgen van 5 eenvoudige stappen. Heb jij nog geen webshop? Meld je dan hieronder gratis aan en start met het opbouwen van een online inkomen.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *