Spring naar inhoud

Hoe Maak ik een Website? (7 Tips voor Beginners!)

Leestijd: 7 minuten

Klinkt een website maken voor jou als een ingewikkelde klus? Dan heb ik goed nieuws, want in deze blog nemen we je mee in hoe je razendsnel een website kunt maken in slechts 7 stappen.

Stap #1: Kies het doel van je website

De eerste stap om een website te bouwen is bepalen wat het doel wordt van je website. Het doel van je website bepaalt voor een groot deel hoe je jouw website zal inrichten en gebruiken.

Wat is het doel van jouw website? Is dit…

  1. Beter vindbaar zijn online?
  2. Meer klanten genereren?
  3. Of om jouw expertise te tonen?

Wanneer je kiest om beter vindbaar te zijn en jouw expertise te tonen dan zal jouw website anders zijn ingericht, dan wanneer je uitsluitend meer klanten wil genereren. Het verschil ligt namelijk in wat je op jouw website plaatst. Zo zal een website waar je jouw expertise wil tonen, eventuele reviews meer laten uitlichten dan een bedrijf dat zich volledig focust op beter vindbaar zijn. 

Wanneer je jouw doel hebt gekozen gaan we naar de tweede stap: het kiezen van een website builder.

Stap #2: Kies jouw website builder

De tweede stap om jouw website te bouwen is het kiezen van een website builder. Een website builder is het programma waar je jouw website mee kan maken. Vroeger was het maken van een website een tijdrovende en dure klus.

Maar tegenwoordig is dit niet meer het geval en kun je al voor enkele Euro’s per maand én zonder technische kennis jouw website maken. Je kan jouw website op veel verschillende manieren maken, maar dit zijn de twee meest gebruikelijke manieren:

Optie #1: WordPress

Veel mensen kiezen ervoor om een website te maken met WordPress. Via WordPress heb je veel mogelijkheden als het gaat om design. Ook kun je jouw website volledig maken zoals jij wil.

Dit platform wordt vaak gekozen als jouw website veel vereisten heeft als het gaat om design en functionaliteit. Dat klinkt allemaal goed, maar het gebruiken van WordPress heeft ook een hoop nadelen.

Het heeft bijvoorbeeld een hele steile leercurve. Wanneer je jouw eerste website gaat maken zal WordPress enorm overweldigend voelen. 

Zo moet je hosting gaan regelen, een domein koppelen en vervolgens WordPress installeren. Hierna moet het bouwen zelfs nog beginnen!. Ook moet je jouw website zelf optimaliseren. Denk aan zowel de afbeeldingen als de beveiliging van je website.    

Optie #2: Website Builder

De tweede manier die ook vaak wordt gekozen, is een website builder. Een website builder is een programma dat het mogelijk maakt om snel en eenvoudig je eigen website te maken.

Een website builder heeft veel voordelen ten opzichte van WordPress. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je zonder technische kennis jouw website al kunt maken. Ook hoef je je niet druk te maken om de beveiliging van je website. Dit wordt allemaal geregeld door de website builder.

Een ander groot pluspunt is dat website builders een support afdeling hebben. Hier kun je terecht voor al jouw vragen over het maken van een website, die je aan het begin zeker zult hebben.

Wat we merken is dat veel ondernemers JouwWeb als website builder kiezen, omdat ze zich volledig willen focussen op de belangrijkste taken binnen hun onderneming en het liefst zo min mogelijk bezig willen zijn met hun website. 

Wil jij ook snel en eenvoudig jouw eigen website lanceren? Meld je dan hieronder gratis aan.

Maak nu jouw website met JouwWeb!

Stap #3: Kies jouw domeinnaam

De derde stap om jouw website te maken is het kiezen van de juiste domeinnaam. De domeinnaam is het site adres waarop jouw website gevonden kan worden. Het kiezen van de juiste domeinnaam is lastiger dan het lijkt. Dit komt omdat veel domeinnamen al gekozen zijn. 

Is jouw domeinnaam nog beschikbaar? Dan heb je gelukt! maar mocht dit niet het geval zijn dan heb je een kleine dosis aan creativiteit nodig om de juiste domeinnaam te vinden.

In deze video leggen we je uit hoe jij een geschikte domeinnaam kunt vinden.

Dit zijn enkele tips om de juiste domeinnaam te kiezen:

  1. Kies een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is
  2. Zorg dat je bedrijfsnaam erin voorkomt
  3. Maak geen gebruik van lastige tekens (dit voorkomt spelfouten!)

Wanneer je jouw domeinnaam hebt gekozen is het tijd voor de vierde (en leukste!) stap: het maken van je website.

Stap #4: Maak je website

Tijd voor de leukste stap! Het maken van je website. Je hebt dus bepaalt wat het doel wordt van je website. Jouw nieuwe website gaan we precies zo vormgeven dat het jouw doel ondersteunt.

Wanneer jouw doel is om bijvoorbeeld meer klanten te werven, dan is het belangrijk om op jouw home-pagina vooral de volgende dingen te laten zien:

  1. Een heldere omschrijving wat je doet
  2. Reviews van tevreden klanten
  3. Mogelijkheden om contact op te nemen 

Maar wanneer jouw doel is om de vindbaarheid van je merk te vergroten is het belangrijk om met jouw website te bloggen. Je kunt bijvoorbeeld in het menu van je website linken naar de blog, of op de homepagina recente artikelen plaatsen. 

Pro tip: neem eens een kijkje op de websites van concurrenten of grote spelers in andere industrieën. Hoe hebben zij hun website ingedeeld? Waar ligt de focus? En hoe is de website vormgegeven?

Stap #5: Start met SEO

De vijfde stap is het vergroten van jouw vindbaarheid. Een website is namelijk niet nuttig als niemand hem kan vinden.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor meer bezoekers op je website? 

Dit doe je door jouw website te optimaliseren voor SEO. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door regelmatig te bloggen. Door enkele keren per maand een blogbericht te plaatsen over een onderwerp in jouw industrie, kan jouw website sneller gevonden worden. 

Lees daarom dit artikel, waarin we je uitleggen hoe jij kunt starten met bloggen.

Stap #6: Je website bijhouden

Wanneer je jouw website hebt gepubliceerd is hij binnen enkele dagen vindbaar op het internet. Dit betekent niet dat je jouw website nooit meer hoeft aan te passen of bij te houden. 

Het is namelijk belangrijk om regelmatig nieuwe content te plaatsen. Hierdoor ziet Google jouw website als actueel. En actueel zijn is iets wat Google erg belangrijk vindt.

Wanneer je kiest voor een WordPress website is het belangrijk om de website regelmatig te updaten. Ook is het belangrijk om de beveiliging te optimaliseren. Hiermee voorkom je dat hackers jouw website kunnen binnendringen. 

Wanneer je gebruik maakt van een website builder hoef je je geen zorgen te maken over het updaten van je website, of het toevoegen van extra beveiliging. 

Bij JouwWeb zorgen we bijvoorbeeld automatisch dat jouw website wordt bijgewerkt en goed beveiligd is. Zolang jij jouw login gegevens goed beschermd hoef je je dus geen zorgen te maken over eventuele kwaadwillenden.

Stap #7: Promoot je website

Heb jij alle zes stappen doorlopen? Dan is het tijd om jouw website te promoten! Door jouw website te promoten, kun je ervoor zorgen dat meer mensen in contact komen met jou en je onderneming. 

Maar hoe promoot je nu jouw website? 

De eerste stap is het kiezen van een geschikt social media platform. Op TikTok kun je bijvoorbeeld korte, verticale video’s maken om jouw onderneming te promoten. Maar op YouTube kun je langere video’s maken. Hierin kun je jouw doelgroep tips of adviezen geven en een diepere connectie opbouwen. 

In dit artikel leggen we je haarfijn uit welk platform je het beste kunt kiezen om jouw website en bedrijf te promoten.

Conclusie

In dit artikel heb je geleerd hoe je in zeven, eenvoudige stappen jouw nieuwe website kunt gaan maken. Wil jij direct aan de slag gaan en jouw website vandaag nog lanceren? Meld je dan nu gratis aan.

Maak nu jouw website met JouwWeb!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *