Spring naar inhoud

Dit is hoe je een nieuwsbrief voor jouw bedrijf maakt

Leestijd: 7 minuten

Nieuwsbrieven kunnen tegenwoordig nog maar nauwelijks ontbreken. Het vormt een belangrijk hulpmiddel voor het onderhouden van direct contact met klanten. Via een nieuwsbrief kun je je bezoekers op de hoogte houden van alles omtrent je bedrijf, exclusieve aanbiedingen, evenementen en noem het maar op. Op deze manier behoudt je aandacht en interesse in je bedrijf. Ook helpen nieuwsbrieven bij het opbouwen van een vertrouwensband met klanten, wat zorgt voor interactie en vergrootte conversiemogelijkheden. 

Inmiddels weet je misschien al dat je met JouwWeb een eigen en professioneel e-mailadres kunt aanmaken met je eigen domein, bijvoorbeeld info@jouwdomein.nl. Tegen een kleine betaling per maand extra, kun je ook nog een extra mailbox maken voor je nieuwsbrieven mee te verzenden, bijvoorbeeld nieuwsbrief@jouwdomein.nl

In deze blog nemen we je mee in de mogelijkheden voor het maken en versturen van jouw nieuwsbrief. 

Verzamel e-mailadressen

Het belangrijkste om mee te starten, is het verzamelen van e-mailadressen van je bezoekers of klanten. Hier kun je stapsgewijs lezen hoe je dat kunt instellen op jouw website.

Let wel op dat je altijd toestemming nodig hebt van je bezoekers om nieuwsbrieven te sturen. Ook moet je altijd de mogelijkheid bieden dat ze zich eenvoudig kunnen afmelden. Door middel van een selectievakje, kun je deze toestemming al vragen. 

Selectievakje voor nieuwsbrief

Voorbeeld van een verplicht selectievakje

Externe dienst voor nieuwsbrieven

Je kunt ook een extern programma gebruiken voor het maken en beheren van je nieuwsbrieven. Dit biedt genoeg voordelen die het proces aanzienlijk kunnen vergemakkelijken en de effectiviteit van marketingcampagnes kunnen verbeteren. De belangrijkste voordelen op een rij: 

1. Gebruiksgemak

E-mail marketingdiensten zijn ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, zelfs voor mensen zonder technische kennis. Met mooie templates en drag-and-drop-tools kun je snel boeiende nieuwsbrieven maken, zonder alles van codes te weten. Hierdoor kan iedereen professionele campagnes maken, ook met weinig ervaring. . 

2. Geavanceerde functies

E-mailmarketingplatforms bieden een breed scala aan geavanceerde functies, zoals professionele sjablonen, automatisering, segmentatie van doelgroepen, A/B-testen en gedetailleerde analyse en rapportage.

3. Wettelijke naleving

Externe diensten hebben te maken met veel van de juridische implicaties die gepaard gaan met het verzenden van nieuwsbrieven, zoals toestemmingsbeheer – noodzakelijk om de toestemming van gebruikers te verzamelen en te beheren volgens de AVG – en de mogelijkheid om zich eenvoudig af te melden, wat ook verplicht is.

Laten we eens kijken naar een kort overzicht van de meest populaire externe e-mailmarketingtools.

Mailchimp

Mailchimp is een van de populairste diensten voor het maken van nieuwsbrieven, bekend om zijn gebruiksgemak en krachtige functies. Dit is een betaalde dienst. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Gebruiksvriendelijke interface: eenvoudig te navigeren, en geschikt voor beginners.
 • Automatiseringen: geautomatiseerde workflows voor gepersonaliseerde, tijdige e-mails.
 • Geavanceerde doelgroepsegmentatie: nauwkeurige targeting om de effectiviteit van campagnes te verbeteren.
 • Gedetailleerde rapportage: diepgaande analyses om de campagneprestaties te monitoren.

Mailchimp is ideaal voor gebruikers van alle niveaus en is compatibel met tal van marketing- en CRM-tools. Kortom, een uitstekend startpunt voor kleine bedrijven. 

Brevo

Brevo, voorheen bekend als SendinBlue, is een veelzijdig e-mailmarketing- en automatiseringsplatform. Dit hulpmiddel wordt gekenmerkt door:

 • E-mail- en sms-marketing: je kunt e-mail en sms combineren voor multi-channelcampagnes.
 • Geavanceerde automatisering: geavanceerde workflows voor geautomatiseerde inzendingen.
 • Geïntegreerd CRM: Compleet contactbeheer rechtstreeks vanaf het platform.
 • Gedetailleerde analyses: volg campagneprestaties in realtime.

Brevo biedt toegankelijke abonnementen met een goede prijs-kwaliteitverhouding, de mogelijkheid om zowel e-mail als sms te verzenden en een breed scala aan opties om campagnes op maat te maken.

MailerLite

MailerLite wordt steeds bekender en noemt zichzelf een “Goed alternatief voor MailChimp”.  Deze tool is gespecialiseerd in E-mailmarketing, die met hun prijzen goed toegankelijk zijn voor startende of kleine bedrijven. Hun service is geschikt voor:

 • E-mail marketing: mogelijkheid om grote hoeveelheden tegelijk te verzenden en met hulp van AI een nieuwsbrief te maken. 
 • Leads verzamelen: door formulieren te koppelen aan je website of door landingspagina’s. 
 • Gedetailleerde analyse: diepgaande rapportage om de effectiviteit van campagnes te evalueren.
 • E-commerce: verkoop en promoot je digitale producten. 

MailerLite biedt tal van mogelijkheden op het gebied van e-mailmarketing en e-commerce. Een ideale tool voor startende of kleine bedrijven, waarbij je er tot 1.000 klanten gratis gebruik van kunt maken. 

Gratis oplossing: Webmail JouwWeb en Google

Het maken en verzenden van nieuwsbrieven met behulp van Webmail of Google-tools is een eenvoudige en gratis methode, ideaal voor beginners of kleine bedrijven met een beperkt budget. Let er alleen wel op, dat je met de webmail slechts een beperkt aantal mails per dag kunt versturen. We geven je graag wat tips hoe je dit via Google kunt doen: 

Initiële configuratie

Om te beginnen is het heel belangrijk om je zakelijke mailbox gekoppeld te hebben met Google. Lees in dit artikel hoe .

Maak en beheer een contactenlijst met Google Contacten:

 • Aanmelden bij Google Contacten: Ga naar contacts.google.com en log in met je Google-account.
 • Maak een contactgroep aan: Klik op ‘Label aanmaken’ in het linkermenu en geef je groep een naam (bijvoorbeeld ‘Nieuwsbrief’).
 • Contacten toevoegen aan de groep: Importeer je contacten handmatig of via een CSV-bestand, direct te downloaden vanuit de JouwWeb Editor, en wijs ze vervolgens toe aan de aangemaakte groep.

Creatie van de nieuwsbrief

 • Aanmelden bij Gmail: Ga naar gmail.com en log in met je Google-account.
 • Een nieuw bericht maken: Klik op “Opstellen” om een ​​nieuwe e-mail te openen.
 • Ontvangers selecteren: typ in het veld ‘Aan’ de naam van de contactgroep die is gemaakt in Google Contacten (bijvoorbeeld ‘Nieuwsbrief’).
 • Stel de nieuwsbrief samen: Schrijf de inhoud van je nieuwsbrief. Je kunt de teksteditor van Gmail gebruiken om tekst op te maken, afbeeldingen en links toe te voegen.
 • Gebruik sjablonen: Met Gmail kun je e-mails opslaan als sjablonen. Nadat je de e-mail hebt opgesteld, klik je op de drie stippen rechtsonder in het bericht, selecteer ‘Sjablonen’ en vervolgens ‘Concept opslaan als sjabloon’ om deze in de toekomst opnieuw te gebruiken. Let op: deze functie is alleen beschikbaar voor Google Workspace-accounts.
 • Verstuur de nieuwsbrief: Zodra je de nieuwsbrief hebt ingevuld, klik je op “Verzenden”.

Beperkingen

Deze methode voor het versturen van nieuwsbrieven is volledig gratis en heeft daarom enkele beperkingen ten opzichte van betaalde tools: 

 • Dagelijkse verzendlimieten: Gmail heeft limieten voor het aantal e-mails dat dagelijks kan worden verzonden (ongeveer 500 e-mails per dag voor standaard accounts en 2000 voor Google Workspace-accounts), wat beperkend kan zijn voor grotere contactlijsten.
 • Gebrek aan geavanceerde analyses: je kunt geen gedetailleerde statistieken krijgen over open rates, klikken en andere statistieken die externe diensten bieden.
 • Beperkte automatisering: Gmail en Google Contacten ondersteunen geen complexe automatisering.
 • Beperkt ontwerp: de ontwerpfuncties zijn beperkter dan speciale e-mailmarketingservices, die geavanceerde sjablonen en bredere aanpassingsmogelijkheden bieden.
 • Abonnementenbeheer: Het beheer van aan- en uitschrijvingen is minder geautomatiseerd en vereist meer handmatige tussenkomst.

Conclusie

Wanneer je een complexere wens of zeer grote contactlijst hebt, moet je mogelijk externe e-mailmarketingdiensten overwegen om te profiteren van geavanceerde functies. Zo krijg je ook meer inzicht in je campagnes door de mogelijkheden in analyses die ze bieden.

Het gebruik van JouwWeb-webmail en Google tools voor het versturen van nieuwsbrieven is een praktische en gratis oplossing die gebruikmaakt van bekende en makkelijk toegankelijke tools. Het enige wat je hoeft te doen, is een bedrijfs-e-mailadres aanmaken om nieuwsbrieven te kunnen versturen. Heb je nog geen domein en professionele e-mail? Creëer het nu met JouwWeb!

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *