Spring naar inhoud

6 Boekhoud Tips voor Kleine Ondernemers

Leestijd: 6 minuten

Boekhouden saai en ingewikkeld? Helemaal niet! Happy Financial Marjan Heemskerk deelt 6 boekhoud tips die jij écht niet mag missen!

Wie is Marjan Heemskerk?

Marjan Heemskerk is hét gezicht achter “the happy financial”, waar zij op een toegankelijke manier informatie deelt over financiële zaken aan en voor ondernemers. Marjan staat voor het luchtig, leuk en makkelijk maken van financiële informatie. Ook haar 50.000 TikTok fans krijgen geen genoeg van haar praktische tips.  

MARJAN HEEMSKERK
Credits: Prisca Visser

Dit is waarom boekhouden zo belangrijk is… 

“Als ondernemer wil je weten waar je zo hard voor werkt en hoe je onderneming ervoor staat,” vertelt Marjan. “Boekhouden doe je dus vooral voor jezelf, niet alleen de Belastingdienst.”

Maar wat zijn haar 6 beste boekhoud tips voor ondernemers?

Tip #1. Scheid zakelijk en privé binnen je administratie

Je kunt de inkomsten van jouw onderneming laten binnenkomen op een privé rekening, maar check altijd even de voorwaarden van de bank. Zorg dat je bij alle binnenkomende inkomsten de juiste omschrijving zet, zodat je jouw administratie meteen op orde hebt.

Maar is er een betere manier? Volgens Marjan wel:

“Scheid jouw inkomsten vanaf het begin. Dit doe je door een zakelijke rekening te openen, want hierdoor heb je een beter overzicht van je inkomsten en uitgaven.”

Het openen van een zakelijke rekening geeft je snel inzicht over hoe winstgevend jouw bedrijf is. En een duidelijk beeld van hoe jouw bedrijf ervoor staat geeft meer rust. 

Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel iets dat Marjan aanbeveelt. De kosten wegen namelijk zeker op tegen de voordelen!

Een goede aanvulling op deze tip, is door alles goed bij te houden.

Boekhouden

Tip #2. Houd goed bij hoeveel geld je verdient

“Als ondernemer wil je weten waar je zo hard voor werkt en hoe je onderneming ervoor staat,” vertelt ze. “Het is daarom belangrijk om je administratie op orde te hebben. Je doet dit namelijk niet voor de Belastingdienst, maar voor jezelf.”

Marjan geeft aan dat het belangrijk is om een helder antwoord te hebben op de volgende vragen: 

1. Wat heb ik de afgelopen maand verdiend?
2. Wat waren mijn kosten?
3. Verkoop ik mijn producten met winst?

Door de huidige inflatie kunnen jouw inkoopprijzen zomaar stijgen. Als jouw producten een winstmarge van 10% hebben en de inkoopprijs is gestegen met 11% verkoop je jouw producten dus met verlies.

Maar met deze tip zal jij deze fout gelukkig niet langer maken. Want als dit gebeurt, ben jij nu de eerste die de verkoopprijs van zijn producten zal verhogen!

Tip #3. Zet voldoende geld opzij voor de belasting

Belasting… oei! Daar denken we niet graag over na. Maar Marjan heeft enkele tips om dit goed aan te pakken:

“Als eenmanszaak of VOF betaal je twee vormen van belasting. De eerste is de BTW (die je per kwartaal betaalt). De BTW die je ontvangt vanuit je gestuurde facturen is niet van jou. Zet dit daarom meteen in een potje apart.”

Als je minder dan €20.000 per jaar verdient mag je ook gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Je hebt dan vrijstelling voor de BTW. Dan hoef je op jouw facturen geen BTW te zetten, wat vooral interessant kan zijn als je alleen aan particulieren verkoopt. 

Zet daarom altijd op jouw facturen dat je gebruik maakt van de KOR regeling. Ondernemers mogen hun BTW aftrekken van de winst en deze groep klanten wil je niet voor verrassingen laten staan.

De tweede vorm van belasting is de inkomstenbelasting. Deze geef je jaarlijks door, over het afgelopen jaar. Dit doe je in het voorjaar.  De inkomstenbelasting (omzet – kosten) gaat over de winst uit jouw onderneming. Ook hier is het belangrijk om geld voor opzij te zetten. Goed om te weten: in de eerste schrijf betaal je tot €69.000 37% belasting. 

Maar wat kan ik doen om minder belasting te betalen?

Marjan vertelt dat je dan gebruik kunt maken van verschillende aftrekposten. Denk aan de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling. Hiermee verlaag je je fiscale winst voor belasting, zodat je over dit lagere bedrag belasting betaalt. Per saldo betaal je dus minder belasting. 

Boekhouding

Tip #4. Ben op de hoogte waar je recht op hebt

“Veel ondernemers weten niet waar ze recht op hebben,” vertelt Marjan. “Het zijn niet alleen de aftrekposten waar je gebruik van kunt maken, zo zijn er nog meer zaken waar je als ondernemer recht op hebt.”

Om meer over jouw rechten te weten te komen, kun je de KvK Startersdagen bezoeken, of verschillende YouTube video’s bekijken.

Op haar TikTok pagina maakt Marjan verschillende video’s waarin ze uitlegt hoe je gebruik maakt van aftrekposten. In deze korte video’s neemt ze je mee in rekenvoorbeelden en andere handige tips om boekhouden eenvoudig en inzichtelijk te maken.  

Tip #5. Boekhouding uitbesteden? Kies iemand die je vertrouwt

Oké… je bent van plan om jouw boekhouding op orde te maken, maar je bent ook een beetje overweldigd.

We horen al een vraag in je opkomen:

“Kan ik niet mijn boekhouding uitbesteden?”

“Jouw boekhouding kun je ook uitbesteden,” vertelt Marjan. “Zorg wel dat je iemand kiest die je vertrouwt en vragen durft te stellen. Als je je niet prettig voelt bij een boekhouder, dan zou ik iemand anders kiezen.”

Vraag in je omgeving naar een boekhouder met goede ervaringen. Ook branchekennis is belangrijk, want hierdoor hoef je de boekhouder niet uit te leggen wat je doet. 

En… voordat we het vergeten! Het is ook belangrijk om vast te leggen wat deze persoon doet en wat jij doet. Dit heeft namelijk impact op de prijs. Stel dus vast hoeveel advies je wil krijgen en wie wat doet.

Maar Marjan heeft nog één laatste tip…

Tip #6. Kies een boekhoudprogramma

Enkele jaren geleden hield Marjan haar boekhouding bij in Excel. Via de Bobbie Excel Template (gratis download), kun je dit zelf doen. Toch maak je snel fouten, wanneer je jouw boekhouding handmatig bijhoudt.

Ook al is je boekhouding zelf bijhouden de goedkoopste optie, het is vaak een tijdrovende klus. 

Tegenwoordig maakt Marjan gebruik van e-Boekhouden. In dit programma kun je eenvoudig facturen opstellen, offertes maken en jouw bankadministratie koppelen. 

Andere programma’s die Marjan aanbeveelt zijn Jortt en Moneybird

Als tip geeft Marjan: “Als je prijzen gaat vergelijken, check dan wat je krijgt voor de prijs.” “Het wordt vaak duurder als je boven een aantal transacties komt.”

Jouw gekozen boekhoudprogramma kun je eenvoudig koppelen aan jouw eigen JouwWeb Webshop. Lees dit artikel hoe je dit kunt doen.

Conclusie

Met welke van de 6 tips ga jij direct aan de slag? Mocht je meer willen weten over boekhouden, volg Marjan (the happy financial) op TikTok. Hierin deelt ze relevante tips om jouw financiële kennis naar een hoger niveau te tillen.

Maar om meer geld te verdienen met jouw bedrijf is het belangrijk om online goed vindbaar te zijn. Lanceer vandaag nog jouw eigen website of webshop door je hieronder gratis aan te melden.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *