Spring naar inhoud

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO: Zo Doe je Dat!

Leestijd: 4 minuten

Een belangrijk onderdeel van SEO is het optimaliseren van de afbeeldingen op je website. Door bepaalde SEO tips toe te passen kun je ervoor zorgen dat jouw afbeeldingen beter zichtbaar zijn op het internet en kun je meer website bezoekers krijgen. 

In dit artikel geven we je 3 tips om jouw afbeeldingen te optimaliseren.


Laten we beginnen!

Tip #1: Kies het juiste bestandstype

De snelheid van jouw website is een belangrijke ranking factor voor zoekmachines.  De eerste tip die we je willen geven om jouw website sneller te maken is door het juiste bestandstype afbeelding te kiezen. Via JouwWeb worden de afbeeldingen op je website automatisch geoptimaliseerd, maar toch is het belangrijk om het juiste bestandstype te kiezen. Het uploaden van jouw afbeeldingen in het juiste bestandstype zorgt namelijk voor een website die sneller laadt.

Dit zijn de drie meestgebruikte bestandstypes:

JPEG

De meeste afbeeldingen online zijn een JPEG bestand. Dit bestandstype heeft de hoogste compatibiliteit. Het wordt vaak op websites gebruikt, maar ook op social media. Het enige nadeel is dat JPEG afbeeldingen geen transparante achtergrond kunnen hebben. Deze wordt namelijk automatisch wit. Voor een transparante achtergrond gebruik je het volgende bestandstype.

PNG

Een PNG is vaak wat groter dan een JPEG bestandstype. Ook kun je via een PNG een afbeelding opslaan die een transparante achtergrond moet hebben.

WebP

Een nieuw formaat dat in opkomst is, is het WebP bestand. Dit is een modern afbeeldings formaat dat door Google is ontwikkeld speciaal voor het web. Het biedt een betere compressie, waardoor het uiteindelijke bestand kleiner is. Hierdoor zal jouw website sneller laden. Alle afbeeldingen die je via JouwWeb upload, worden automatisch omgezet naar een WebP bestand.

Welk bestandstype moet ik gebruiken?

Wanneer je een afbeelding wil gebruiken die geen transparante achtergrond nodig heeft is het kiezen van een JPEG bestandstype altijd aan te raden. Dit komt omdat dit bestandstype het meest gebruikt wordt en de grootte tevens kleiner is. Heb je toch een transparante achtergrond nodig? Dan kun je natuurlijk altijd een PNG gebruiken.  

Tip #2: Voeg een alternatieve tekst toe

De tweede tip om jouw afbeeldingen te optimaliseren voor SEO is door jouw afbeeldingen een alternatieve tekst te geven. Dit wordt ook wel de “alt-tekst” genoemd. 

Een alt-tekst wordt vaak toegevoegd voor mensen die afbeeldingen slecht kunnen zien, maar ook om de zoekmachines te helpen om jouw afbeelding beter te begrijpen. 

Maar hoe voeg ik dan een alt-tekst toe aan mijn afbeelding? Is dit niet erg lastig?

Nee, sterker nog: via JouwWeb was het toevoegen van een alt-tekst nog nooit zo eenvoudig. Dit is hoe je dat kunt doen:

1. Ga naar de elementen kolom aan de linkerkant van de pagina. Onder het kopje basis zie je het element “afbeelding”. Sleep dit element naar de gewenste plaats op jouw website. 

JouwWeb Editor Afbeelding toevoegen

2. Vervolgens kies je de afbeelding die jij wilt toevoegen aan je website.

JouwWeb Editor Afbeelding kiezen

3. Wanneer je op het tandwiel icoon in de grijze werkbalk bij het element klikt, verschijnt er een pop-up en kun je eenvoudig de alternatieve tekst toevoegen. Dit is een korte beschrijving van de afbeelding. Maak de alt-tekst dus niet te lang.

Tip #3: Pas de bestandsnaam aan

De derde tip om jouw afbeelding te optimaliseren voor SEO is door de bestandsnaam aan te passen. 

Er is een grote kans dat de afbeelding die je op jouw website wilt uploaden een rare bestandsnaam heeft. Denk aan “H466PG” of “V993-xfr”. Een waardevolle tip om afbeeldingen beter vindbaar te maken is door de naam van jouw afbeeldingen te veranderen voordat je deze uploadt. 

Op de JouwWeb Blog geven we bijvoorbeeld iedere afbeelding een duidelijke naam. Zo hebben we de onderstaande afbeelding naar de blog geüpload met bestandsnaam: “Inschrijven bij de KvK”.

KvK Inschrijven

Door zowel de bestandsnaam als de alt-tekst te veranderen naar “Inschrijven KvK” is de kans groter dat jouw afbeelding gevonden kan worden via de zoekmachines, wat zorgt voor meer website bezoekers.

Conclusie

Dit waren onze drie belangrijkste tips om jouw afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Door het juiste bestandstype te kiezen, een alternatieve tekst toe te voegen en de bestandsnaam aan te passen zorg jij dat jouw afbeeldingen hoger ranken in zoekmachines. 

Heb je nog geen website, maar wil je graag aan de slag? Klik dan op “Begin Nu” en lanceer vandaag nog jouw website.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *