Spring naar inhoud

7 Tips voor het Vinden van de Juiste Domeinnaam

Leestijd: 7 minuten

Het vinden van de juiste domeinnaam is een van de eerste stappen die je neemt wanneer je een website gaat maken. De domeinnaam is het adres die toekomstige bezoekers in hun webbrowser typen om jouw site te kunnen vinden. In dit blogartikel geven we je 7 belangrijke tips om de juiste domeinnaam voor jouw website te vinden.

Laten we beginnen!

Hoe kies je de juiste domeinnaam?

Waarom is een domeinnaam belangrijk?

De domeinnaam is het adres (de URL) waarop jouw website gevonden kan worden. De domeinnaam van JouwWeb is bijvoorbeeld: www.jouwweb.nl. Het kiezen van de juiste domeinnaam lijkt aanvankelijk niet heel belangrijk te zijn, maar dit is zeker niet het geval. Het vinden van de juiste domeinnaam is namelijk enorm belangrijk om de volgende redenen:

1. Betrouwbaarheid
Het kiezen van de juiste domeinnaam zorgt dat potentiële bezoekers jouw website of webshop meer vertrouwen. Dit kan een grote impact hebben op de conversie van jouw website. Laten we eens eerlijk zijn: welke domeinnaam klinkt volgens jou betrouwbaarder?

Johnsretrofietsenwinkel2022.nl of retrofietsnederland.nl

Het kiezen van de domeinnaam heeft direct invloed op de professionaliteit van jouw website. 

2. Waarde
De domeinnaam is vaak het eerste dat bezoekers zien als ze een zoekwoord intypen in hun webbrowser. Domeinnamen die simpel, eenvoudig en betrouwbaar eruit zien winnen vaker de klik. Dit is belangrijk om te begrijpen wanneer je jouw domeinnaam kiest, aangezien je natuurlijk wil dat zo veel mogelijk mensen op jouw website terechtkomen.

3. Herkenbaarheid 
Domeinnamen hebben een grote invloed op de herkenbaarheid van je website. Vaak is de merknaam van een bedrijf ook de domeinnaam. Het is daarom belangrijk om deze hetzelfde te houden indien mogelijk. Goede voorbeelden hiervan zijn Bol.com, marktplaats.nl en coolblue.nl. Deze bedrijven hebben een handelsnaam die overeenkomt met hun domeinnaam.

Nu je weet dat het erg belangrijk is om de juiste domeinnaam te kiezen, willen we je 7 tips geven om de juiste domeinnaam te kiezen!

7 Tips voor het vinden van de juiste domeinnaam

Tip #1. Houd je domeinnaam kort

Een van de belangrijkste tips om de juiste domeinnaam te kiezen, is dat je jouw domeinnaam kort houdt. Het is belangrijk dat jouw bezoekers jouw domeinnaam goed kunnen onthouden, wat makkelijker gaat wanneer jouw domeinnaam kort is.

De ideale lengte voor een domeinnaam is 8 karakters. Hierdoor is jouw domeinnaam gemakkelijk te onthouden. Ook zorgt een korte domeinnaam ervoor dat bezoekers jouw website eenvoudiger kunnen intypen in de webbrowser.

En om het vorige voorbeeld opnieuw te gebruiken; welke domeinnaam zou jij eerder onthouden?
Johnsretrofietsenwinkel2022.nl of retrofietsnederland.nl?

Tip #2. Houd je domeinnaam eenvoudig

De beste domeinnamen zijn erg eenvoudig. Ze bestaan of uit één woord of uit een korte zin. Door je domeinnaam kort en eenvoudig te houden, zul je merken dat mensen jouw domeinnaam eerder zullen onthouden en doorvertellen aan vrienden of familie. Dit zorgt voor meer gratis marketing omtrent jouw domeinnaam.

Bedrijven die gebruik maken van een domeinnaam die bestaat uit één woord zijn bijvoorbeeld:

  1. Bol.com
  2. Coolblue.nl
  3. KLM.nl

Bedrijven die gebruik maken van een domeinnaam die bestaat uit meerdere woorden zijn bijvoorbeeld:

  1. ikwilvanmijnautoaf.nl
  2. hartvannederland.nl
  3. eindhovensdagblad.nl

Bij het kiezen van een domeinnaam is het ook belangrijk om geen afkortingen te gebruiken, bijzondere tekens (zoals een koppelteken) en raden we je aan om na te gaan of jouw domeinnaam verkeerd uitgesproken kan worden. Dit voorkomt typefouten, waardoor jouw bezoeker zomaar bij de concurrent kan uitkomen.

En dat willen we natuurlijk niet.

Tip #3. Bedenk welk merk je wil opbouwen

Is het duidelijk waar jouw website voor staat? En als je een webshop hebt: is het duidelijk wat jouw webshop verkoopt? Hoe meer jouw domeinnaam reflecteert wat jij als website doet, hoe vaker mensen op jouw website zullen klikken in de zoekresultaten.

Je kunt kiezen voor een omschrijvende domeinnaam of een merkgerichte domeinnaam.

Een omschrijvende domeinnaam “omschrijft” precies wat jouw website te bieden heeft. Denk aan het voorbeeld van tip #1. 

Retrofietsnederland.nl maakt direct duidelijk dat je op een website belandt waar je retrofietsen kunt kopen. Deze domeinnaam omschrijft waar de website over gaat, waardoor een bezoeker direct weet wat hij kan verwachten wanneer hij op jouw website terechtkomt.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Een merkgerichte domeinnaam is vaak meer uniek. Deze domeinnaam omschrijft niet wat je doet, maar maakt gebruik van een familienaam of een verzonnen naam. Hierdoor is de kans veel groter dat jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Enkele voorbeelden van merkgerichte domeinnamen zijn: bol.com en coolblue.nl.

Tip #4. Gebruik keywords in je domeinnaam

De vierde tip om de juiste domeinnaam te kiezen voor jouw website, is door rekening te houden met zoekwoorden. Door belangrijke zoekwoorden te gebruiken in jouw domeinnaam, geef je potentiële bezoekers de juiste indruk van jouw website. Ook helpt dit Google om jouw website beter te begrijpen.

Wanneer Google jouw website beter begrijpt zal het eenvoudiger zijn om de juiste bezoekers aan te trekken. Google probeert zo snel mogelijk de juiste informatie te verstrekken aan haar gebruikers. Hierdoor is het belangrijk dat Google jouw website goed begrijpt.  

Tip #5. Denk altijd aan de lange termijn

De vijfde tip die we je willen geven om de juiste domeinnaam te kiezen, is dat het belangrijk is om altijd aan de lange termijn te denken. Beantwoord de volgende vragen dan ook goed:

1. Wat wil jij bereiken met je website?
2. Waar wil jij staan met je website over 10 jaar?
3. Welke producten zou je willen verkopen?

Wanneer je de website “ikwilvanmijnautoaf.nl” beheert, is het lastig om op deze website iets anders dan auto’s te verkopen. Dat komt omdat het merk en de domeinnaam zich uitsluitend richten op auto’s. Maar de website cheaptickets.nl heeft dit probleem niet, omdat het buiten vliegtickets ook tickets in andere categorieën kan verkopen.

Wanneer je jouw domeinnaam kiest, zorg dan dat je jezelf niet limiteert en duidelijk hebt wat je ultieme doel is met jouw website. 

Tip #6. Reserveer je domeinnaam zo snel mogelijk

Er bestaat een grote kans dat de domeinnaam die je graag wil kopen voor je website niet meer beschikbaar is. Volgens Siteefy worden er iedere minuut meer dan 175 websites gemaakt, wat uitkomt op meer dan 252.000 websites per dag! Al deze websites hebben een domeinnaam nodig, waardoor het aanbod aan beschikbare domeinnamen iedere dag afneemt. 

Wanneer je een domeinnaam hebt gevonden die aan jouw criteria voldoet, wacht dan niet totdat je klaar bent om jouw website te maken, maar reserveer deze alvast. 

Bij JouwWeb.nl krijg je zelfs een gratis domeinnaam, wanneer je een Pro- of Business-pakket aanschaft. Wil jij jouw domeinnaam vastleggen? Klik dan op de knop beneden.

Maak nu de website van jouw cursus met JouwWeb!

Door jouw domeinnaam snel te reserveren, voorkom je dat iemand anders er met jouw domeinnaam vandoor gaat en je opnieuw de zoektocht naar de ideale domeinnaam moet doorlopen. 

Tip #7. Gebruik een domeinnamen generator

Vind je het na deze tips nog steeds lastig om de juiste domeinnaam te kiezen voor jouw website? Maak je vooral geen zorgen! Je kunt eenvoudig ideeën genereren door gebruik te maken van een domeinnaam generator.

Door een zoekwoord in de zoekbalk van de domeinnaam generator te typen verschijnen er verschillende beschikbare domeinnamen die gerelateerd zijn aan het zoekwoord dat jij hebt ingetypt. Dit is een eenvoudige manier om snel verschillende domeinnaam ideeën te genereren.

Conclusie

Dat waren ze – 7 tips om je te helpen met het vinden van de juiste domeinnaam. Houd je domeinnaam kort, simpel, denk aan het merk dat je wil opbouwen en gebruik zoekwoorden in je domeinnaam. Ook is het belangrijk om je domeinnaam zo snel mogelijk te reserveren, omdat de vraag naar originele domeinnamen erg groot is. 

Ben jij klaar om jouw nieuwe website te maken? Begin nu met het maken van je website en registreer je domeinnaam vandaag nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *