Spring naar inhoud

5 Tips om Meer Klanten te Krijgen als Freelancer

Leestijd: 6 minuten

Hoe krijg je meer klanten als freelancer? Dat is iets dat iedere freelancer zich weleens afvraagt. Wij hebben Daphne de la Cousine geïnterviewd over de 5 tips om meer klanten te krijgen als freelancer. 

Wie is Daphne de la Cousine?

Daphne is een trotse JouwWeb klant en freelance fotografe die de afgelopen jaren haar eigen onderneming succesvol heeft opgebouwd. Daphne begon met fotografie als hobby en maakte regelmatig foto’s voor familie en vrienden. Maar na een tijdje werd haar uit de hand gelopen hobby een succesvolle onderneming. In dit artikel deelt ze 5 krachtige tips om meer klanten te krijgen als freelancer.

Daphne de la Cousine

#1: Zorg voor een krachtige eerste indruk

Volgens Daphne is er als freelancer niets belangrijker om klanten te krijgen dan mond tot mond reclame. En het krijgen van goede mond tot mond reclame kun je volgens haar bereiken door twee dingen:

1. Wees jezelf

Er zijn veel mensen die hetzelfde kunnen als jij, maar jij bent JIJ. Wees uniek en straal die unieke JIJ uit. Het is belangrijk om geen toneelstuk op te voeren, maar echt authentiek te zijn. Want wanneer je niet authentiek bent, is het haast onmogelijk om tegen de concurrentie op te vechten.

2. Zorg voor een goed portfolio

Ook moet jouw portfolio je potentiële klant aanspreken. Of je nu in de fotografie, webdesign, of in een andere niche zit… zorg dat jouw eerste indruk goed is, want deze is het belangrijkst.

Wanneer je dus jezelf bent en een mooi, aansprekend portfolio hebt, kun jij je beter onderscheiden van de concurrentie en bevorder je mond tot mond reclame. 

En een bonus tip:

Vraag mensen om een review! Je moet de ervaringen die mensen met je hebben ook aan anderen laten zien. Doe dit op je website, je socials en op andere plaatsen waar jij met je klanten communiceert.

#2: Vertrouw op het proces en blijf oefenen

De tweede tip die Daphne deelt aan freelancers is dat het belangrijk is om op het proces te vertrouwen. 

“Aan het begin heb je niet veel klanten. Zorg dus dat je regelmatig proefpersonen hebt, zoals kennissen of vrienden, waar je mee kan oefenen of iets voor kunt maken. Er staan altijd proefkonijnen klaar. Door regelmatig te oefenen en mooie resultaten te creëren kun je al snel een portfolio opbouwen waar je nieuwe klanten mee zal aanspreken. Ga dus vooral uit je comfortzone als freelancer met de klussen die je doet, want zo groei je als persoon. Het is soms verleidelijk om een 9-5 baan te hebben en een stabiel inkomen, maar volg je dromen!”

Een quote waar Daphne aan dacht toen ze de stap maakte om volledig voor zichzelf te beginnen was, is de quote van Pipi Langkous:

“Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan!”

Pippi Langkous

Starten als freelancer is niet één stijgende lijn volgens Daphne. Maar wat haar door de moeilijke momenten heen hielp was het vertrouwen hebben in de visie en het moment dat het ooit wél zal gaan lopen. Het is belangrijk om op het proces te vertrouwen, want dat vertrouwen straal je ook uit naar klanten.

“Als jij niet in jezelf gelooft, zullen anderen het ook niet doen. Vertrouw op jezelf, vraag regelmatig om hulp en stap uit je comfortzone.”

Freelancer Tips

#3: Maak een professionele website

Volgens Daphne is het hebben van een eigen, professionele website een “must-have” voor iedere freelancer. Op je website kun je immers je potentiële klanten laten zien wat je maakt. Het is je visitekaartje en de eerste indruk die mensen krijgen. Daphne heeft JouwWeb gekozen om haar website mee te maken, omdat JouwWeb erg makkelijk is in gebruik, waardoor ze meer tijd overheeft voor haar eigen onderneming.

Dit vertelde Daphne over haar eigen website:

“Zorg dat je op je website de volledige doelgroep aanspreekt en niet alleen je perfecte werk laat zien. Laat dus breed zien wat je kan, maar houd wel de focus in een bepaalde niche. Juist de veelzijdigheid is wat ervoor zorgt dat je zo veel mogelijk mensen aanspreekt.”

Een belangrijke tip die Daphne geeft is dat het belangrijk is om veel beelden te tonen. Mensen houden namelijk niet van lezen, waardoor dingen laten zien erg belangrijk is. 

“Ook is het belangrijk om een goede “Over ons” pagina te hebben. Zorg vervolgens dat mensen ook contact met je opnemen, want als je in gesprek bent met mensen, heb je al veel meer connectie.” 

#4: Onderscheid jezelf van de concurrentie

De vierde tip die Daphne heeft om meer klanten te krijgen als freelancer is dat je écht jezelf moet zijn.

“Tja… dit is cliché, maar je moet echt jezelf zijn. Jij bent uniek en dat unieke perspectief hoort eigenlijk ook terug te komen in je werk. Wees dus altijd jezelf in wie je bent en wat je maakt voor je klanten.”

Wanneer klanten contact met Daphne opnemen, is ze altijd heel persoonlijk. Ze betrekt de klanten in het proces en voert geen verkooppraatjes. Ze laat haar werk zien en is er heilig van overtuigd dat wanneer je goed bent in je werk, je geen verkooppraatjes nodig hebt. Maar in jezelf geloven is wél lastig als je tegenslagen hebt of het even niet mee zit. 

“Probeer dan echt in je achterhoofd te houden waarom jij de beslissing hebt gemaakt om voor jezelf te beginnen. Blijf geloven in de drijfveer en visie die je toen had.”

Freelancer Tips

#5: Geef je social media een boost

Doordat Daphne erg veel mond tot mond reclame krijgt is de noodzaak voor een bruisend social media profiel niet zo hoog, maar toch heeft ze het volgende hierover te vertellen.

“Ik moet even eerlijk zijn… doordat ik momenteel veel klanten krijg via mond tot mond reclame is mijn social media niet nodig, al staat het wel op mijn to-do lijst. Maar het is écht heel belangrijk, omdat social media tegenwoordig je portfolio is. Het is de plek waar mensen vaak een eerste indruk krijgen van wie je bent en wat je doet. “

“Zorg dus dat jouw doelgroep zich kan herkennen in je werk en plaats dus niet alleen je perfecte werk. Als fotograaf is het makkelijk om een portfolio op te bouwen op social media, maar dit kan lastig zijn in andere branches. Maar ook dan moet je proberen je werk te laten zien. Want de wereld verdient het om jouw werk te zien!”

Conclusie:

In dit artikel leerde je welke 5 tips je kunt gebruiken om meer klanten te krijgen als freelancer. Zorg voor een goede eerste indruk, vertrouw op je visie en het proces, maak een professionele website, onderscheid je van de concurrentie en zorg dat je social media hét visitekaartje is van je bedrijf. 

Heb jij nog geen website voor voor je onderneming? Meld je dan nu gratis aan en lanceer vandaag nog jouw website.

Maak nu jouw website met JouwWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *